Kadınların işe bağımlılık düzeyi ile iş-yaşam dengesi ve iş-aile yaşam dengesi arasındaki ilişki: Vakıf üniversitesi örneği
An examination of the relationship between women's workaholism and their work-life and work-family life balance: A case study from a foundation university
- Tez No: 993727
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İşe bağımlılık, iş-yaşam dengesi, iş-aile yaşam dengesi, kadın akademisyenler, vakıf üniversitesi, Workaholism, work-life balance, work-family life balance, female academics, foundation university
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, vakıf üniversitelerinde görev yapan kadın akademisyenlerin işe bağımlılık seviyeleri ile iş-yaşam ve iş-aile yaşam dengesi arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Literatürde işe bağımlılık, bireyin çalışmayı kontrolsüz ve sürekli bir ihtiyaç haline getirmesi olarak tanımlanmaktadır. İşe bağımlı bireylerin iş dışı yaşam alanlarını ihmal etmesi, hem bireysel refahı hem de aile içi ilişkileri olumsuz etkileyebilmektedir. Özellikle kadın çalışanlar açısından, toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle iş-aile dengesini kurmak daha karmaşık bir hal almaktadır. Yürütülen bu çalışma, nicel araştırma yöntemleri kapsamında ilişkisel tarama modeli esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 akademik takvimi bahar yarıyılında vakıf üniversitelerinde aktif görevde bulunan kadın akademisyenler meydana getirmektedir. Verilerin toplanması süreci, çevrim içi platformlar üzerinden iletilen anket formları vasıtasıyla sağlanmıştır. Veri toplama aracı olarak çalışmada üç temel ölçekten yararlanılmıştır: İşe Bağımlılık Ölçeği, Yeni İş-Yaşam Dengesi Ölçeği ve İş-Aile Yaşam Dengesi Ölçeği. Elde edilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular ışığında, kadın akademisyenlerin işe bağımlılık düzeyleri ile iş-yaşam dengesi arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Benzer bir biçimde, işe bağımlılık düzeyi ile iş-aile yaşam dengesi arasında da pozitif yönlü anlamlı bir korelasyon tespit edilmiştir. Ulaşılan bulgular, kadın akademisyenlerde işe bağımlılık durumunun, iş dışı yaşam dengesi üzerinde olumlu yansımalar oluşturabileceğine işaret etmektedir. Araştırma sonuçlarının, kadın akademisyenlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve iş dışı yaşam alanlarının desteklenmesine yönelik politika geliştirilmesine katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between workaholism and work-life baance and work-family life balance among female academics working at a foundation university. In the litersture, workaholism is defined as an uncontrollable and persistent desire to work. Workaholic individuals often neglect non-work domains, which can negatively affect personal well-being and family relationships. For woman in particular, tradional gender roles make balancing work and family life even more complex. The research was conducted utilizing a quantitative research methodology based on the correlational survey model. The participants of the study comprised female academics working at a foundation university during the spring semester of the 2024-2025 academic year. Data collection was carried out through online questionnaire forms. Three distinct scales were employed as data collection instruments: the Workaholism Scale, the New Work-Life Balance Scale, and the Work-Family Life Balance Scale. The gathered data were analyzed using the SPSS 25.0 statistical software package. According to the research findings, a significant positive relationship was determined between the workaholism levels of female academics and their work-life balance. Similarly, a significant positive correlation was identified between workaholism levels and work-family life balance. These findings suggest that workaholism among female academics may engender positive effects on non-work life balance. It is anticipated that the results obtained will contribute to the development of policies aimed at ameliorating the working conditions of female academics and supporting their non-work life domains.