Anksiyete depresyon komorbiditesinde mindfulness temelli yaklaşımın komorbid semptomların birbiriyle olan etkileşimine etkisi
The effect of a mindfulness-based approach on the interaction between comorbid symptoms in anxiety–depression comorbidity
  1. Tez No: 993738
  2. Yazar: IRMAK BAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ALÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Komorbidite, Mindfulness, Tıp Fakültesi Öğrencileri, Time-Varying Effect Model, Semptomlar Arası Etkileşim, Medical students, mindfulness-based intervention, anxiety, depression, comorbidity, online program, time-varying effect model (TVEM)
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, anksiyete ve depresyon belirtileri birlikte görülen tıp fakültesi öğrencilerinde uygulanan çevrim içi farkındalık temelli bir eğitimin, anksiyete ve depresyon belirtilerinin zaman içindeki seyrine ve bu iki belirti grubunun birbirleriyle olan ilişkisinin müdahale süresince nasıl değiştiğine etkisini incelemektir. Belirtiler arası ilişkinin zaman içinde değişimi, Zamana Göre Değişen Etki Modeli (TVEM) ile değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, kontrol gruplu, katılıma dayalı (randomize olmayan), yarı deneysel ve izlemli bir çalışma olarak planlanmıştır. Duyurulara yanıt veren 220 öğrenci taranmış; Beck Anksiyete Envanteri (BAI) ≥8 ve Beck Depresyon Envanteri (BDI) ≥11 olan öğrenciler çalışmaya dahil edilmiştir. Müdahale programına katılmayı kabul eden 120 öğrenciden 68'i programı tamamlayarak müdahale grubunu oluşturmuş, programa katılmayı kabul etmeyen 80 öğrenci kontrol grubunda yer almıştır (toplam analiz örneklemi: n=148). Müdahale grubu 8 hafta süren çevrim içi farkındalık temelli eğitime alınmış; BAI ve BDI her seans sonrası tekrarlanmıştır (0–8. seans). Kontrol grubunda ölçümler başlangıç ve 8. hafta sonunda yapılmıştır. Grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalar uygun istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiş; belirtiler arası ilişki korelasyon analizleri ve TVEM ile incelenmiştir. Bulgular: Kontrol grubunda 8 haftalık izlemde anksiyete ve depresyon düzeylerinde anlamlı bir değişim saptanmamıştır. Müdahale grubunda ise hem anksiyete hem depresyon puanları seanslar boyunca anlamlı ve kademeli biçimde azalmıştır. Müdahale grubunda BAI ortalaması 0. seansta 18,4 iken 8. seansta 8,3'e; BDI ortalaması 0. seansta 17,9 iken 8. seansta 8,0'a gerilemiştir. Seans örüntüsü açısından anksiyetede ilk haftalarda daha sınırlı azalma, 3. seans sonrası daha belirgin düşüş eğilimi; depresyonda ise daha süreğen ve birikimli bir azalma örüntüsü izlenmiştir. Müdahale süresince BAI–BDI korelasyonları orta-yüksek düzeyde ve stabil kalmıştır. TVEM analizinde, anksiyete ve depresyonun birbirini yordama katsayıları müdahale boyunca pozitif ve anlamlı kalmış; katsayılarda yalnızca çok küçük yönsel değişimler izlenmiş, belirgin bir ayrışma (ilişkinin anlamlı biçimde zayıflaması) yönünde güçlü bir kanıt elde edilmemiştir. Sonuç: Çevrim içi farkındalık temelli eğitim, tıp fakültesi öğrencilerinde komorbid anksiyete ve depresyon belirtilerinde klinik açıdan anlamlı bir azalma ile ilişkili bulunmuştur. Buna karşılık, belirtiler arasındaki bağ genel olarak korunmuş; müdahalenin kısa dönem temel etkisinin, semptomlar arası ilişkiyi tamamen koparmaktan çok, belirti düzeylerini azaltmak ve baş etme becerilerini güçlendirmek üzerinden gerçekleştiği düşünülmüştür. Bulgular, çevrim içi formatın tıp öğrencileri için uygulanabilir bir destek basamağı olabileceğini; ancak daha ağır belirti yüküyle başlayan öğrencilerde katılım bariyerlerini azaltan, şiddet düzeyine göre basamaklandırılmış kurumsal destek modellerine ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the effects of an 8-week online mindfulness-based program on the course of anxiety and depressive symptoms and on the time-varying association between these symptom domains among medical students with comorbid symptom levels above clinical cutoffs. The time-varying relationship between anxiety and depression was evaluated using a Time-Varying Effect Model (TVEM). Materials and Methods: This was a non-randomized, controlled, pretest–posttest, quasi-experimental longitudinal study with repeated measurements in the intervention arm. A total of 220 medical students completed screening. Students scoring Beck Anxiety Inventory (BAI) ≥8 and Beck Depression Inventory (BDI) ≥11 were eligible. Among eligible students, 120 agreed to participate in the program; 68 completed the intervention and formed the intervention group. Eligible students who did not participate constituted the control group (n=80). The intervention consisted of a structured 8-week online mindfulness-based program. BAI and BDI were administered at baseline and after week 8 in both groups; additionally, the intervention group completed BAI and BDI after each session (baseline plus 8 sessions). Group changes were analyzed using paired comparisons and repeated-measures analyses with multiple-comparison adjustments. Symptom associations were examined with correlation analyses and TVEM, adjusting for age and sex. Results: The control group showed no significant change in anxiety or depressive symptoms over 8 weeks. In the intervention group, both anxiety and depressive symptoms decreased significantly across sessions, with mean BAI decreasing from 18.4 to 8.3 and mean BDI from 17.9 to 8.0 (approximately 55% reductions). Anxiety reduction became more pronounced after the early sessions, whereas depressive symptoms showed a more gradual and cumulative decline. The correlation between BAI and BDI in the intervention group remained stable at a moderate-to-high level (r≈0.64–0.65). TVEM coefficients in both directions (BAI→BDI and BDI→BAI) remained positive and statistically significant throughout the program, indicating that the coupling between anxiety and depression largely persisted, with only minor directional fluctuations and no clear evidence of marked decoupling. Conclusion: An 8-week online mindfulness-based program was associated with clinically meaningful reductions in anxiety and depressive symptoms among medical students, while symptoms remained stable without structured support. However, the association between anxiety and depression largely persisted during the intervention period, suggesting that short-term benefits were primarily driven by symptom reduction rather than a substantial change in the coupling of symptom domains.