Yazının tarihsel gelişimi ve yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yazı karakteri sorunsalı
Historical development of writing and the problematic of typeface in teaching Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 993773
  2. Yazar: SERAP DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUTHAN KAHRAMANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yazı, yazının tarihi, fonetik, dilbilim, akrofoni, ideografi, piktogram, yabancı dil olarak türkçe, mısır hiyeroglifleri, çivi yazısı, alfabe, writing, history of writing, phonetics, linguistics, acrophony, ideography, pictogram, Turkish as a foreign language, Egyptian hieroglyphs, cuneiform, alphabet
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Yazı, ağızdan çıkan seslerin, fikirlerin ve görüşlerin mimik yardımı olmaksızın iletilmesini sağlayan, insanlar tarafından bulunan belirli işaret ve işaret sistemleridir. İnsanların dil bilme yetisinin bir ürünü olan yazı, ifadelerin kayda geçmesinde ve diğer insanlara iletilmesinde kullanılan bir dizi form ve işaretten meydana gelir. Bu form ve işaretler dizisi icat edildiği günden bu zamana kadar çeşitli yüzeyler üzerinde bulunur. Yazının tarihi bu yüzeyler ile olan etkileşimiyle oldukça ilişkilidir. Yazının tarihi, neyin ''yazma'' eylemini oluşturduğuna dair bir anlayışına dayandırılmalıdır. Yazı tarihinin bağımsız bir araştırma alanı olmasının yanı sıra çağdaş dilbilim de yazılı dillerin gelişiminden çok dil akrabalıklarının tarihsel süreçte algılanması ve yapılandırılmasıyla ilgilenmekteydi. Yazı, dildeki sesleri karşılayan bir kavram olarak ele alınmıştır. Tanımda yer alan görsel ögeler, yazının, alfabeye ulaşıncaya kadarki dönemini kapsamaktadır. Bilindiği üzere, alfabe, yazının keşfedilmesinden yaklaşık olarak 2000 yıl sonra kullanılmıştır. Bu döneme kadar, yazıda kullanılan işaretler çeşitli aşamalar geçirmiştir.
Özet (Çeviri)
Writing is a specific system of signs and signals invented by humans to communicate oral sounds, ideas and opinions without the aid of gestures. Writing, which is a product of the human ability to know language, consists of a series of forms and signs used to record and communicate expressions to other people. This set of forms and signs has been found on various surfaces since the day it was invented. The history of writing is very much related to its interaction with these surfaces. The history of writing must be grounded in an understanding of what constitutes the act of 'writing'. In addition to the history of writing being an independent field of research, contemporary linguistics was more interested in the historical perception and construction of language kinships than in the development of written languages. Writing is treated as a concept that corresponds to the sounds in a language. The visual elements in the definition cover the period of writing until it reached the alphabet. As is known, the alphabet was used approximately 2000 years after the discovery of writing. Until this period, the signs used in writing have gone through various stages.