Ayçiçeği çekirdeği atıklarından elde edilen peletlerin, fiziko-mekanik ve ısısal parametrelerinin tespit edilmesi
Determination of physico-mechanical and thermal parameters of pellets obtained from sunflower seed waste
  1. Tez No: 993795
  2. Yazar: UMUT ASILÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoyakıtlar, Pelet, Yenilenebilir enerji, Biofuels, Pellet, Renewable energy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan ayçiçeği bitkisinin çekirdek atıkları kullanılarak peletleme işlemi gerçekleştirilmiştir. Seçilen çerezlik ayçiçeği bitkisinin çekirdek artıkları için 3 farklı değirmen elek çapında (10 mm, 25 mm, 30 mm) ve iki farklı pelet çapında (8 mm, 10 mm) peletler elde edilmiştir. Elde edilen peletlerin fiziko-mekanik özellikleri belirlenerek karşılaştırılmıştır. Ayrıca elde edilen peletler için ısısal parametreler tespit edilmiştir. Çalışmada öğütme inceliği ve kalıp delik çapının pelet parametrelerine etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda, pelet yoğunluğunun en yüksek değeri 30 mm değirmen çapı ve 8 mm pelet çapı için 1174.17 g.mm⁻¹ olarak belirlenirken, pelet hacim yoğunluğu açısından en yüksek değer 10 mm değirmen çapı ve 10 mm pelet çapı için 0.79 g.mm⁻¹ olarak tespit edilmiştir. Kırılma direnci ve dayanıklılık direnci en yüksek değerlerine 10 mm değirmen elek çapı ve 10 mm pelet çapı için sırasıyla %99.11 ve %83.96 ile ulaşırken, pelet sertliği en yüksek değerini 25 mm değirmen elek çapı ve 8 mm pelet çapı için 0.83 kN olarak göstermiş; nem değerleri incelendiğinde ise bünyesinde en yüksek nem oranının %5.02 ile 10 mm değirmen elek çapı ve 10 mm pelet çapında üretilen pelette olduğu belirlenmiştir. Elde edilen verilen değerlendirildiğinde parçacık boyutunun artması ile pelet yoğunluğunun ve pelet kalitesinin azaldığı parçacık boyutunun azalması ile birlikte pelet direncinin, pelet yoğunluğunun ve pelet dayanıklılık direncinin arttığı görülmüştür. Ayçiçeği çekirdeği tarımsal artıklarına ait peletlerin 18.25 MJ.kg-1 üst ısıl değere sahip olduğu ve kül içeriğinin ortalama %14.33 olduğu hesaplanmıştır. Peletler için yapılan baca gazı emisyon değerleri incelendiğinde yönetmelikte izin verilen sınır değerlerin altında olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, pelletization was performed using the seed residues of sunflower, a crop grown intensively. Pellets were obtained for the seed residues of the selected snack sunflower using three different mill screen sizes (10 mm, 25 mm, 30 mm) and two different pellet diameters (8 mm, 10 mm). The physical and mechanical properties of the pellets obtained were determined and compared. In addition, thermal parameters were determined for the pellets obtained. The study aimed to reveal the effect of grinding fineness and die hole diameter on pellet parameters. As a result of the study, the highest pellet density value was determined to be 1174.17 g.mm-1 for a mill diameter of 30 mm and a pellet diameter of 8 mm, while the highest values in terms of pellet bulk density were determined to be 0.79 g.mm-1 for a mill diameter of 10 mm and a pellet diameter of 10 mm. The highest breaking resistance value was determined to be 99.11% for a pellet diameter of 10 mm and a mill screen diameter of 10 mm. The highest value for durability resistance was determined to be 83.96% for a mill screen diameter of 10 mm and a pellet diameter of 10 mm. The highest value for pellet compactness was determined to be 0.83 kN for a mill screen diameter of 25 mm and a pellet diameter of 8 mm. When moisture values are examined, the highest moisture content of 5.02% is observed in pellets produced with a 10 mm mill screen diameter and a pellet diameter of 10 mm. When the obtained data is evaluated, it is seen that as the particle size increases, the pellet density and pellet quality decrease, and as the particle size decreases, the pellet resistance, pellet density, and pellet durability resistance increase. It was calculated that the pellets made from sunflower seed agricultural residues have a gross calorific value of 18.25 MJ.kg-1 and an average ash content of 14.33%. When the flue gas emission values for the pellets were examined, they were found to be below the limits permitted by the regulations.