Ortaöğretim matematik öğretmen adaylarının GeoGebra AR ile artırılmış gerçeklik destekli matematik eğitimine yönelik görüşleri
The pre-service secondary mathematics teachers' wiews on mathematics education supported by augmented reality with GeoGebra AR
- Tez No: 993800
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASİBE SEVGİ MORALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, Mathematics education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Dokuz Eylül Üniversitesi 3. sınıf ortaöğretim matematik öğretmen adaylarının (OMÖA) GeoGebra AR yazılımının kullanılabilirliği, öğretim materyali tasarlama süreçleri ve gelecekteki meslek hayatlarında kullanımına ilişkin görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında 18 öğretmen adayıyla yapılandırılmış görüşmeler yapılmış, ardından seçilen 5 adayla 7 oturumluk bir süreç yürütülmüştür. Bu süreçte araştırmacı GeoGebra AR'ı tanıtmış, örnek etkinlikler sunmuş ve araştırmacı tarafından tasarlanan üç etkinliği OMÖA yeniden tasarlamıştır. Daha sonra adaylar grup çalışmasıyla kendi etkinliklerini geliştirmiş, son aşamada ise odak grup görüşmesi ve yarı yapılandırılmış görüşme formlarının uygulandığı bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler süreç ve dramatürjik kodlama teknikleriyle analiz edilmiş, içerik analiziyle çözümlenmiştir. Bulgular, öğretmen adaylarının GeoGebra AR'ı meslek hayatlarında kullanmak istediklerini ve yazılımı yararlı bulduklarını göstermektedir. Katılımcılar, yazılımın matematik öğretiminde somutlaştırma, disiplinler arası ve günlük yaşam bağlamlı kullanım, öğrenmeyi destekleme, uzamsal düşünmeyi geliştirme, ilişkilendirmeyi kolaylaştırma ve aktif katılımı artırma gibi olumlu yönlerini vurgulamıştır. Ayrıca, grup çalışmasıyla ve uygun teknolojik altyapı koşullarında GeoGebra AR'ın verimli bir öğretim teknolojisi olacağı belirtilmiştir. Araştırma öncesinde GeoGebra AR uzantısını ve AGDME'yi tanımayan adaylar, süreç sonunda yazılımı daha etkin kullanmak ve nitelikli artırılmış gerçeklik materyalleri geliştirmek istediklerini ifade etmiştir. Katılımcılar,“iyi”bir AGDME etkinliğini kazanıma uygun, öğrenci seviyesine ve hazır bulunuşluğuna uygun, günlük yaşam bağlamı içeren, dikkat çekici, öğretmenin alan bilgisine dayalı ve dinamik modeller barındıran etkinlikler olarak tanımlamıştır. Araştırmacı tarafından tasarlanan etkinliklerin bu kriterlerle uyumlu olduğu belirtilmiş, ayrıca analitik geometri ve diferansiyel denklemler gibi derslerde GeoGebra AR kullanımının faydalı olacağı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explores the perspectives of third-year mathematics teacher candidates (SSMTCs) at Dokuz Eylül University regarding the usability of GeoGebra AR software, designing instructional materials, and its potential application in their future professional careers. Structured interviews were conducted with 18 candidates, and five were selected to participate in a seven-session research process. During these sessions, the researcher introduced GeoGebra AR, presented sample activities, and guided the redesign of three activities. The candidates then collaborated in group work to design their own activities, followed by focus group discussions and semi-structured individual interviews. Data were analyzed using process and dramaturgical coding, supported by content analysis. Findings indicate that teacher candidates intend to use GeoGebra AR in their professional practice and consider it beneficial. They emphasized its contributions to mathematics teaching, including concretization, interdisciplinary and real-life contextual applications, enhancement of spatial thinking, facilitation of relational understanding, and promotion of active participation. Participants also noted that GeoGebra AR can be an effective teaching technology when applied through group work and supported by adequate infrastructure. Although the candidates were unfamiliar with the GeoGebra AR extension and AGDME prior to the study, they expressed a desire to use the software more effectively and to develop qualified augmented reality materials. They defined a“good”AGDME activity as aligned with learning outcomes, appropriate to student readiness, engaging, grounded in teacher expertise, and incorporating dynamic models. The researcher's activities were consistent with these criteria, and participants highlighted its potential benefits in courses such as analytic geometry and differential equations.