Hayvancılık işletmelerinde yağmur suyu hasadı ve kullanım olanaklarının araştırılması
Investigation of rainwater harvesting and use possibilities in livestock farms
- Tez No: 993807
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT BOYACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Büyükbaş hayvanlar, Hayvan barınakları, Kümes hayvanları, Küçükbaş hayvanlar, Tatlı su, Yağmur suyu, Çiftlik hayvanları, Livestocks, Animal housisng, Poultry, Small ruminants, Fresh water, Rain water, Farm animals
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Karasal iklim özelliği gösteren Kırşehir ili meteorolojik açıdan yarı kurak ve kurak sınıfına girmektedir. İlde son 75 yıllık yağışlar incelendiğinde yaklaşık olarak 45 yılın ilin ortalama yağış değerlerinin altında kaldığı belirlenmiştir. Hayvancılık işletmelerinde kullanılacak yağmur sularının kimyasal özelliklerinin (pH, EC ve Bor) hayvanlar tarafından içme suyu olarak kullanılmasında bir sakınca olmadığı belirlenmiştir. Yağmur suyu hasadı ile toplanacak su miktarları ve hayvanların su tüketiminin karşılaştırması sonucunda tasarlanan süt sığırcılığı işletmesinde yıl içinde hasad edilebilecek yağmur suyu ile hayvanların içme suyunun %6.4‒%39.8 arasında, ortalama %26.8 olarak belirlenmiştir. Besi sığırcılığı işletmesinde yıl içinde hasad edilebilecek yağmur suyu ile hayvanların içme suyunun %3.9‒%24.3 arasında, ortalama %16.3 olarak belirlenmiştir. Koyunculuk işletmesinde yıl içinde hasad edilebilecek yağmur suyu ile hayvanların içme suyunun %8.6‒%53.4 arasında, ortalama %36.0 olarak belirlenmiştir. Yumurta tavukçuluğu işletmesinde yıl içinde hasad edilebilecek yağmur suyu ile hayvanların içme suyunun %3.3‒%20.7 arasında, ortalama %36.0 olarak belirlenmiştir. Etlik piliç işletmesinde yıl içinde hasad edilebilecek yağmur suyu ile hayvanların içme suyunun %9.7‒%50.5 arasında, ortalama %38.8 olarak belirlenmiştir. Hasad edilecek yağmur sularının depolanabilmesi için ihtiyaç duyulan deponun maliyeti geri ödeme süresi galvanizli modüler su deposu kullanılması durumunda 7.9‒80.5 yıl, beton havuz yapılması durumunda ise 3.7‒19 yıl arasında hesap edilmiştir. Buna göre yoğun hayvancılık faaliyetleri yapılan ilde yağmur suyu hasadının işletmelere alternatif su kaynağı sunması yanında yeraltı ve yerüstü kaynaklarına ilave olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Kırşehir province, exhibiting continental climate characteristics, falls into the semi-arid and arid meteorological categories. An analysis of rainfall over the last 75 years in the province revealed that approximately 45 years of rainfall were below the province's average. The chemical properties (pH, EC, and Boron) of rainwater used in livestock farms were found to be acceptable for use as drinking water for animals. Comparing the amount of rainwater harvested with animal water consumption, the designed dairy farm project showed that the amount of rainwater harvested annually for animal drinking water ranged from 6.4% to 39.8%, averaging 26.8%. For beef cattle farming, the amount of rainwater harvested annually ranged from 3.9% to 24.3%, averaging 16.3%. Finally, for sheep farming, the amount of rainwater harvested annually ranged from 8.6% to 53.4%, averaging 36.0%. In egg-laying poultry farms, the percentage of rainwater harvested annually for animal drinking water was determined to be between 3.3% and 20.7%, averaging 36.0%. In broiler chicken farms, the percentage of rainwater harvested annually for animal drinking water was determined to be between 9.7% and 50.5%, averaging 38.8%. The payback period for the cost of a storage tank needed to store the harvested rainwater was calculated to be between 7.9 and 80.5 years if a galvanized modular water tank is used, and between 3.7 and 19 years if a concrete pool is constructed. Accordingly, it has been determined that in the province where intensive livestock activities are carried out, rainwater harvesting offers an alternative water source for enterprises and can be used in addition to underground and surface water resources.