Atık kiremit tozu ve kolemanit kullanılarak üretilen geopolimer-çimento esaslı hibrit harçların fiziksel ve mekanik özellikleri
Physical and mechanical properties of geopolymer-cement based hybrid mortars produced using waste tile powder and colemanite
- Tez No: 993812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geopolimerler, Kolemanit, Geopolymers, Colemanite
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, inşaat sektöründe sürdürülebilir malzeme üretimine katkıda bulunmak amacıyla, atık kiremit tozu ve kolemanit kullanılarak hibrit geopolimer-çimento harçlarının fiziksel ve mekanik performansı araştırılmıştır. Çalışmanın temel amacı, atık malzemelerin alkali aktive edilmiş sistemlerdeki kullanım potansiyelini belirlemek ve aktivatör tipi (NaOH ve KOH) ile konsantrasyonunun (%12, %14, %16) uygun etkileşim aralığını saptamaktır. Deneysel program kapsamında üretilen numunelerin birim ağırlık, su emme, ultrases geçiş hızı (UPV), basınç ve eğilme dayanımı gibi temel mekanik ve fiziksel özellikleri test edilmiştir. NaOH serileri, KOH serilerine kıyasla daha yüksek mekanik dayanım göstermiş ve aktivatör içeriğinin %12'den %16'ya artırılması, dayanım değerlerinde belirgin artış sağlamıştır. Kolemanit, düşük ve orta dozajlarda performansa kısmi katkı sağlamış, ancak yüksek dozajlarda mekanik performansı düşürmüştür. Tüm deneyler sonucunda NWT40-C10-16, mekanik ve fiziksel açıdan en üstün performansı göstermiş ve yapısal uygulamalar için en uygun tasarım olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the physical and mechanical performance of hybrid geopolymer–cement mortars incorporating waste brick powder and colemanite was investigated to contribute to sustainable material production in the construction sector. The main objective of the study was to evaluate the potential use of these waste materials in alkali-activated systems and to determine the optimal interaction range of activator type (NaOH and KOH) and concentration (12%, 14%, and 16%). Within the experimental program, the produced specimens were tested for key mechanical and physical properties, including unit weight, water absorption, ultrasonic pulse velocity (UPV), compressive strength, and flexural strength.The results indicated that the NaOH-activated series exhibited higher mechanical strength compared to the KOH-activated series, and increasing the activator content from 12% to 16% led to a significant improvement in strength. Colemanite contributed partially to performance at low to moderate dosages, but higher dosages reduced mechanical performance. Overall, the mix designated as NWT40-C10-16 demonstrated the highest mechanical and physical performance and was identified as the most suitable design for structural applications.