Türk yükseköğretiminde açık eğitim kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması için kurumsal rehber oluşturma çalışması
A study to create institutional guide for expanding the use of open educational resources in Turkish higher education
  1. Tez No: 993821
  2. Yazar: ŞEYDA KIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İREM ERDEM AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değişime açıklık, Yeniliğe açıklık, Openness to change, Openness to innovation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Öğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması kapsamında Türk yükseköğretim sistemi içindeki yükseköğretim kurumlarında açık eğitim kaynaklarının yaygınlaşması hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda yükseköğretim kurumlarının AEK yaygınlaşmasında nasıl bir rehbere ihtiyaç duyabileceği sorusundan yola çıkılmıştır. Bu araştırma sorusu ve bağlamına yönelik olarak araştırma yöntemi nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması olarak benimsenmiştir. Durum çalışması kendi içinde iki aşamadan oluşmuş ve ilk aşama doküman incelemesi yapılırken ikinci aşamada delfi tekniğine başvurulmuştur. Doküman incelemesi aşamasında Türk yükseköğretimi içindeki tüm üniversitelerin güncel stratejik planları, politikaları ve raporları incelenmiştir ve varsa AEK ve açıklık ile ilgili bölümleri analiz edilmiştir. İkinci aşama olan delfi tekniğinde ise AEK konusunda deneyimli olan Türk ve yabancı katılımcılarla rehberin nasıl olması gerektiğine yönelik görüşmeler gerçekleştirilmiş ve daha sonra bu rehber içeriğinin Türk yükseköğretim sistemine uygunluğu değerlendirilmiştir. Delfi tekniği sonunda ise dört tema altında altmış bir maddelik rehber unsurları ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucuna göre rehberde olması uygun görülen alanlar; kurumsal altyapı ve strateji, paydaş katılımı, kapasite geliştirme ve farkındalık, rehberi bağlamsallaştırma ve yaygınlaştırma yaklaşımları, sürdürülebilirlik ve açık eğitim uygulamalarına geçiş şeklinde sıralanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to promote the dissemination use of open educational resources (OER) in higher education institutions within the Turkish higher education system. Based on this objective, the research question was formulated as follows: What kind of guidance might higher education institutions need to promote the use of OER? Given this research question and context, the research method adopted was a case study, one of the qualitative research methods. The case study consisted of two stages: document review in the first stage and the use of the delphi technique in the second stage. In the document review stage, the current strategic plans, policies, and reports of all universities within Turkish higher education were examined, and sections related to OER and openness, if any, were analyzed. In the second stage, the delphi technique, interviews were conducted with Turkish and foreign participants experienced in AEK on how the guide should be, and then the appropriateness of this guide content for the Turkish higher education system was evaluated. At the end of the delphi technique, sixty-one guide elements emerged under four themes. According to the research results, the areas deemed appropriate for inclusion in the guide are listed as follows: institutional infrastructure and strategy, stakeholder participation, capacity building and awareness, contextualization and dissemination approaches, sustainability, and transition to open education practices.