Utilizing bi̇m to achieve the targeted advantage from sustainable building project management
Sürdürülebilir bina proje yönetiminden hedeflenen avantajı elde etmek için bım'i kullanmak
  1. Tez No: 993825
  2. Yazar: NAGHAM NAMEER ABDULSALAM FAWZI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REDVAN GHASEMLOUNIA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Sustainable Construction, Sustainable Design, Construction Industry, BIM Advantages, Project Management, Sürdürülebilir İnşaat, Sürdürülebilir Tasarım, İnşaat Sektörü, BIM Avantajları, Proje Yönetimi
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Building Information Modeling (BIM) and sustainable design represent a novel approach to production that encompasses several stages, commencing with the conception of an idea and progressing through feasibility assessment, programming, preliminary research, plan development, first investigative layout, and production. This process culminates in the delivery of the project, its subsequent operation, and ultimately concludes with the destruction phase. This study aims to explore the utilization of Building Information Modelling (BIM) in the context of Sustainable Building Project Management. It seeks to investigate how the integration of BIM and Sustainable principles of design might enhance the benefits for project managers. or the upkeep and preservation of the construction. However, within the broader framework, a preliminary inquiry holds paramount importance since it serves as the foundation upon which various integral components are constructed. Typically, the research process is conducted with the objective of obtaining the necessary documentation for the ultimate aims. In order to achieve a sustainable layout, it is important to consider several variables throughout the design steps, such as energy efficiency and environmental concerns. Building Information Modeling (BIM) is a widely utilized technique for the analysis and evaluation of many characteristics and attributes of jobs prior to their execution in the construction industry. The utilization of Building Information Modeling (BIM) facilitates stakeholders such as property owners, engineers, designers, and contractors in establishing a shared platform to examine all the elements, evaluate the attributes, and assess the overall efficiency of modifications and adjustments prior to the commencement of work. This thesis examines the requirements of specialists, owners, and their expectations pertaining to Building Information Modeling (BIM). This study aims to identify the decisive elements that influence the usage of Building Information Modeling (BIM) by individuals and their corresponding decision-making processes. Following a comprehensive comprehension of the fundamental concerns of owners pertaining to cost, time, and quality throughout the duration of the project, questionnaires were performed with professionals in both the concept and construction stages. During the survey, the advantages of Building Information Modeling (BIM) for individuals were underscored, and the suggestions provided by participants to optimize these benefits were examined using scholarly sources. The corresponding remarks of the researcher were delineated accordingly. Ultimately, the factors that have been identified, derived from questionnaires and their respective contexts, are examined and analyzed. UTILIZING BIM TO ACHIEVE THE TARGETED ADVANTAGE FROM SUSTAINABLE BUILDING PROJECT MANAGEMENT xiii This study has the potential to contribute to the field of making choices for project owners by facilitating the study of key elements identified in this research. It aims to assist owners in determining whether to incorporate Building Information Modeling (BIM) in their projects.
Özet (Çeviri)
Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) ve sürdürülebilir tasarım, bir fikrin ortaya çıkmasıyla başlayan ve fizibilite değerlendirmesi, programlama, ön araştırma, plan geliştirme, ilk araştırma planı ve üretim yoluyla ilerleyen birkaç aşamayı kapsayan yeni bir üretim yaklaşımını temsil eder. Bu süreç projenin teslimi ve daha sonra devreye alınmasıyla son bulur ve yıkım aşamasıyla son bulur. Bu çalışma, Sürdürülebilir Bina Proje Yönetimi bağlamında Yapı Bilgi Modellemesinin (BIM) kullanımını araştırmayı amaçlamaktadır. BIM ve Sürdürülebilir tasarım ilkelerinin entegrasyonunun proje yöneticilerine yönelik faydaları nasıl artırabileceğini araştırmayı amaçlamaktadır. veya inşaatın bakımı ve korunması. Bununla birlikte, daha geniş bir çerçevede, çeşitli tamamlayıcı bileşenlerin üzerine inşa edildiği temel görevi gördüğü için ön araştırma büyük önem taşır. Tipik olarak araştırma süreci, nihai amaçlar için gerekli belgelerin elde edilmesi amacıyla yürütülür. Sürdürülebilir bir düzen elde etmek için tasarım adımları boyunca enerji verimliliği ve çevresel kaygılar gibi çeşitli değişkenleri dikkate almak önemlidir. Yapı Bilgi Modellemesi (BIM), inşaat sektöründe işlerin birçok özelliğinin ve niteliğinin, uygulanmadan önce analiz edilmesi ve değerlendirilmesi için yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Yapı Bilgi Modellemesinin (BIM) kullanılması, mülk sahipleri, mühendisler, tasarımcılar ve müteahhitler gibi paydaşların tüm unsurları incelemek, nitelikleri değerlendirmek ve değişiklik ve düzenlemelerin genel verimliliğini başlangıçtan önce değerlendirmek için ortak bir platform oluşturmasını kolaylaştırır. işin. Bu tez, Bina Bilgi Modellemesi (BIM) ile ilgili uzmanların, mülk sahiplerinin gereksinimlerini ve beklentilerini incelemektedir. Bu çalışma, Bina Bilgi Modellemesi'nin (BIM) bireyler tarafından kullanımını ve ilgili karar verme süreçlerini etkileyen belirleyici unsurları belirlemeyi amaçlamaktadır. Proje süresi boyunca maliklerin maliyet, zaman ve kaliteye ilişkin temel kaygılarının kapsamlı bir şekilde anlaşılmasının ardından hem konsept hem de inşaat aşamalarında profesyonellerle anketler yapıldı. Araştırmada Yapı Bilgi Modellemesi'nin (BIM) bireylere sağladığı avantajlar vurgulandı ve katılımcıların bu faydaları optimize etmek için sunduğu öneriler bilimsel kaynaklar kullanılarak incelendi. Araştırmacının ilgili açıklamaları buna göre açıklanmıştır. Son olarak anketlerden ve bunların bağlamlarından elde edilen belirlenen faktörler incelenir ve analiz edilir. Bu çalışma, araştırmada belirlenen temel unsurların çalışılmasını kolaylaştırarak proje sahiplerinin seçim yapma alanına katkı sağlama potansiyeline SÜRDÜRÜLEBİLİR BİNA PROJE YÖNETİMİNDEN HEDEFLENEN AVANTAJI ELDE ETMEK İÇİN BIM'İ KULLANMAK sahiptir. Proje sahiplerine Yapı Bilgi Modellemesini (BIM) projelerine dahil edip etmeme konusunda karar vermede yardımcı olmayı amaçlamaktadır.