Hatay Arkeoloji Müzesi terrakotta figürinleri
Terracotta figurines from Hatay Archeology Museum
- Tez No: 993845
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORKMAZ MERAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Hatay Arkeoloji Müzesi, Hatay Archaelogy Mueseum
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
“Hatay Arkeoloji Müzesi Terrakotta Figürinleri”başlıklı bu çalışma müzeye çeşitli yollarla kazandırılmış olan 156 adet pişmiş toprak figürinden oluşmaktadır. Bazıları tam, bazıları ise kırık olan figürinler Tunç Çağı ile Roma Dönemi içlerine kadar tarihlenmektedir. Oldukça zengin bir tipolojiye sahip olan figürinler; Tanrısal - Mitolojik ve Dinsel İçerikli Figürinler, İnsan Figürinleri, Hayvan Figürinleri ve Diğer Figürinler olmak üzere 4 ana başlık altında ele alınmıştır. Bu 4 ana başlık altında çok sayıda alt başlıklara ayrılan figürinlerin, buluntu yerleri belli olmadığından, stil ve kronolojik gelişimi ancak benzer örnekler yardımıyla ve çevre kültürlerin takibiyle yapılabilmiştir. Her grubun kendi içinde kronolojik olarak değerlendirildiği figürinler; ikonografi, işlev, biçim ve tarihlendirme gibi birçok açıdan değerlendirilmiştir. Farklı dönem aralıklarından seçilen 19 örnek üzerinde gerçekleştirilen XRF analiz sonuçlarıyla, daha önceki çalışmalarda belirlenen referans noktalar karşılaştırılarak; bölgede yerel bir üretim olup olmadığı sorusuna cevaplar aranmıştır. Bölgede Neolitik Dönemden itibaren tarihin tüm dönemlerine ait yerleşimlerin olması, hem tarihin ilk dönemlerinden itibaren yoğun şekilde tercih edildiğinin hem de kültürel zenginliğinin göstergesidir. Ayrıca Bölgenin; Anadolu, Doğu Akdeniz, Levant, Filistin, Kuzey Suriye ve Mezopotamya'nın kesiştiği yerde olması ve adeta Anadolu'nun Yakın Doğu'ya açılan kapısı görevini üstlenmesi pek çok kültürle etkileşime girmesine sebep olmuştur. Çalışmaya konu olan eserlerdeki zenginlik ve geniş tarih aralığı da bu etkileşimin en büyük kanıtıdır. Bölge arkeolojisinin bu alandaki eksikliğine dair bilgi edinmemizi sağlayacak önemli materyallerden biri olan pişmiş toprak figürinler; her ne kadar buluntu yerleri belli olmadığından, benzer örnekler yardımıyla tarihlendirmeleri yapılmış olsa da; bu çalışma özellikle bölgedeki pek çok çalışma için kaynak olma niteliğine sahip olacaktır. Ayrıca, çalışma sırasında taranan pek çok yayında bölgeye ve çevre kültürlere özgü bu ünik malzemelerin tarihlendirilmelerinde oldukça problemler olduğu görülmüştür. Stilistik ve tipolojik açıdan elde edilen veriler oldukça geniş bir alanda değerlendirilerek doğru sonuçlara ulaşılmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation, entitled 'Terracotta Figurines of the Hatay Archaeology Museum,' examines a corpus of 156 terracotta figurines acquired by the museum through various means. The figurines, some of which are well-preserved while others are fragmentary, are dated to a time span ranging from the Bronze Age to the Roman Period." Characterized by a remarkably rich typology, the figurines have been classified under four main categories: Divine–Mythological and Religious Figurines, Human Figurines, Animal Figurines, and Other Figurines. Each of these primary categories is further subdivided into numerous subgroups. Due to the lack of contextual information regarding their findspots, stylistic and chronological assessments have been made through comparative analysis with similar examples and by tracing the developments in surrounding cultures. The figurines, evaluated chronologically within their respective groups, have also been examined in terms of iconography, function, form, and dating. To investigate whether local production existed in the region, X-Ray Fluorescence (XRF) analysis was conducted on 19 selected samples representing different chronological phases. The results were compared against previously established reference points. The presence of settlements from nearly every historical period since the Neolithic in the region indicates both its continuous appeal since early antiquity and its cultural richness. Moreover, the region's geographical position at the intersection of Anatolia, the Eastern Mediterranean, the Levant, Palestine, Northern Syria, and Mesopotamia establishes it as a cultural crossroads and a gateway from Anatolia to the Near East. The diversity and wide chronological range observed in the figurines under study serve as strong evidence of this intense cultural interaction. One of the significant materials that provides insight into the deficiencies of regional archaeology is the terracotta figurines. Although their precise findspots are unknown and their dating has been conducted through comparisons with similar examples, this study holds the potential to serve as a valuable resource for many works in the region. Furthermore, a review of numerous publications during the course of this study has revealed considerable challenges in the dating of these unique materials, which are characteristic of the region and surrounding cultures. The data obtained through stylistic and typological analysis have been evaluated within a broad context in order to reach accurate conclusions.