Infants' behavioural responses to emotions and the gaze-contingency paradigm
Bebeklerin duygulara verdikleri davranışsal tepkiler ve bakışa-duyarlı paradigma
  1. Tez No: 993846
  2. Yazar: SÜHEYLA ÖZEN
  3. Danışmanlar: DR. DAVİD KELLY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişim psikolojisi, Development psychology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: The Unıversıty Of Kent
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Duygular, sosyal iletişimde kullanılan sözel olmayan sinyallerdir. Özellikle bebeklik döneminde, bebeklerin duygusal ifadelere verdikleri davranışsal tepkiler, onların sosyal ve duygusal gelişimi açısından büyük önem taşır. Bu çalışmanın amacı, yetişkin modellerin altı temel duyguyu (mutluluk, şaşkınlık, tiksinti, üzüntü, öfke, korku) ifade eden yüz ifadelerine karşı bebeklerin toplam davranışsal tepkilerinin sıklığında, tepki türleri (yaklaşma, geri çekilme, belirsiz) ve bebeklerin özellikleri (tipik gelişim gösteren ve yüksek riskli bebekler) açısından bir fark olup olmadığını incelemektir. Çalışmanın diğer amaçları, bebeklerin modellerin yüz ifadelerini doğru biçimde taklit etme sıklığını belirlemek ve bu örneklem için tepki verilen denemelerin z-normalize edilmiş dağılımını oluşturmaktır. Çalışmaya 6, 9 ve 12 aylık bebekler (13 tipik gelişim gösteren ve 10 yüksek riskli bebek) katılmıştır. Yetişkin modellerin duygusal ifadelerinin yer aldığı canlı video kayıtları, bakışa-duyarlı paradigma kullanılarak bilgisayar ekranında bebeklere gösterilmiştir. Bu paradigmanın içinde, yetişkin modeller bebekler onlara odaklandığında altı duygudan birini sergilemiştir. Göz hareketi izleme verileri ve davranışsal tepkiler (video kayıtları) kaydedilmiştir. Veriler, 2 x 3 ANOVA ve frekans analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar, bebeklerin yetişkin modellerin yüz ifadelerine verdikleri yaklaşma, geri çekilme ve belirsiz tepkilerin, genel tepki sıklıkları açısından birbirinden farklı olduğunu göstermiştir. Ancak, bebeklerin tipik ya da yüksek riskli gelişim göstermesinin toplam tepki sıklığı üzerinde bir etkisi olmadığı bulunmuştur. Bulgular, bebeklerin en çok mutlu yüz ifadelerini taklit ettiğini ve birkaç bebekte bu örneklemin normalize edilmiş dağılım ortalamasının oldukça altında tepki düzeyleri gözlendiğini göstermektedir. Bu çalışma, bebeklerin altı temel duyguya ait yetişkin yüz ifadelerine verdikleri toplam tepkilerin sıklığında, yaklaşma, geri çekilme ve belirsiz tepki türleri açısından farklar bulunduğunu ve bebeklerin diğer ifadelere kıyasla en çok mutluluk ifadesini taklit ettiklerini ortaya koyarak alanyazına katkı sağlamıştır. Ayrıca, tipik ve yüksek riskli gelişim gösteren bebek popülasyonlarının normalize edilmiş bir dağılım içinde değerlendirilmesi, atipik gelişim riskleri hakkında daha kapsamlı bilgi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Emotions are non-verbal signals used in social communication. Especially in infancy, infants' behavioural responses to emotional expressions are significant for their social and emotional development. The purpose of this study is to investigate whether there is a difference in the frequency of infants' total behavioural responses to adult models' facial expressions of six basic emotions (happiness, surprise, disgust, sadness, anger, fear) in terms of infants' response types (approach, withdrawal, ambiguous) and infants' features (typically and high-risk developing infants). Other aims of the study are to indicate the frequency of infants' accurate imitation of models' expressions and to produce a z-normalized distribution of responded trials for this sample. Participants of the study were 6-9-12-month-old infants (13 typically and 10 high-risk developing infants). Videos of live models' expressions of emotions were shown to infants on the computer screen by using the gaze-contingency paradigm in which adult models produced one of the six emotions when infants fixated to them. Data of eye-movement tracking and behavioural responses (video recordings) were recorded. Data was analysed by using 2 × 3 ANOVA and frequency analysis. Results showed that infants' approach, withdrawal and ambiguous responses to adult models' expressions are different from each other in terms of their frequency of overall responses to models' expressions. However, it was found that being typically or high- risk developing infants did not influence the frequency of infants' total responses. Findings indicated that mostly happy faces were imitated by infants and a few infants responded to expressions very below from the mean of this sample's normalized distribution. This study contributed to literature that there is a difference in the frequency of infants' total responses to adult models' facial expressions of six basic emotions in terms of infants' approach, withdrawal and ambiguous responses and they mostly imitated expression of happiness than other expressions. In addition, including both typically and high-risk developing population in a normalized distribution provides more information about risks for atypical development.