Romantik ilişkilerde kıskançlık, mahremiyet, aldatma, iletişim kalitesi ve Instagram'ın ilişkideki yeri
Jealousy, privacy, infidelity, communication quality, and Instagram's role in romantic relationships
  1. Tez No: 993885
  2. Yazar: ÖGE ÖZDİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA GÖKÇE TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Instagram, Romantik İlişki, Kıskançlık, Mahremiyet, Instagram, Romantic Relationships, Jealousy, Privacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, romantik ilişkilerde kıskançlık, mahremiyet, aldatma ve iletişim kalitesi gibi temel dinamiklerin Instagram kullanımı bağlamında nasıl şekillendiğini incelemektedir. Günümüzde sosyal medyanın yaygınlaşması, çiftlerin iletişim biçimlerini ve ilişki süreçlerini önemli ölçüde dönüştürmektedir. Görselliğe ve sürekli etkileşime dayalı yapısıyla Instagram, ilişkilerde hem bağ güçlendirici hem de çatışma tetikleyici bir rol üstlenmektedir. Araştırmanın katılımcılarını, 25–40 yaş aralığında, aktif Instagram kullanan 10 çift (20 birey) oluşturmaktadır. Nitel araştırma deseni benimsenmiş; veriler derinlemesine görüşmeler yoluyla toplanmış ve söylem analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, Instagram'ın romantik ilişkilerde çift yönlü bir işlev üstlendiğini göstermektedir. Katılımcıların bir kısmı Instagram paylaşımlarını sevgi, güven ve görünürlük göstergesi olarak değerlendirirken; diğerleri mahremiyetin korunmasının kıskançlık, güvensizlik ve tartışmaları önlediğini belirtmiştir. Ayrıca platformun aldatma şüphesini artırıcı bir zemin oluşturabildiği ve iletişim kalitesini olumsuz etkileyebildiği de saptanmıştır. Bu bulgular, aile danışmanlığı açısından da önem taşımaktadır. Kıskançlık, mahremiyet sınırları, aldatma ve iletişim çatışmaları, danışmanlık sürecinde sıkça ele alınan konulardır. Instagram gibi platformların bu dinamikleri görünür kılması, danışmanların sosyal medyayı ilişkisel bir değişken olarak değerlendirmelerini gerektirmektedir. Çiftlerin Instagram deneyimlerini anlamak, danışmanlara mahremiyet sınırlarını yeniden yapılandırma, sosyal medya kaynaklı çatışmaları çözümleme ve iletişim kalitesini artırma konularında yol gösterici olabilir. Böylece modern ilişkilerin dijital bağlamda nasıl şekillendiği daha bütüncül biçimde anlaşılabilecektir.
Özet (Çeviri)
This study examines how fundamental dynamics in romantic relationships, such as jealousy, privacy, cheating, and communication quality, are shaped in the context of Instagram usage. The widespread use of social media today significantly transforms couples' communication patterns and relationship processes. With its visual and constantly interactive nature, Instagram plays both a bond-strengthening and conflict- triggering role in relationships. The study participants consisted of 10 couples (20 individuals) aged 25–40 who actively use Instagram. A qualitative research design was adopted; data were collected through in-depth interviews and analyzed using discourse analysis. The findings show that Instagram serves a dual function in romantic relationships. While some participants viewed Instagram posts as a sign of love, trust, and visibility, others stated that protecting privacy prevented jealousy, distrust, and arguments. It was also found that the platform could create a breeding ground for suspicion of cheating and negatively affect communication quality. These findings are also important from a family counseling perspective. Jealousy, privacy boundaries, cheating, and communication conflicts are frequently addressed topics in the counseling process. The fact that platforms such as Instagram make these dynamics visible requires counselors to evaluate social media as a relational variable. Understanding couples' Instagram experiences can guide counselors in restructuring boundaries of intimacy, resolving social media-related conflicts, and improving communication quality. This will enable a more comprehensive understanding of how modern relationships are shaped in the digital context.