İzolatörlü ve betonarme perde ile güçlendirilmiş bir yapının deprem etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the seismic effects on a structure reinforced with concrete shear walls and equipped with seismic isolators
  1. Tez No: 993886
  2. Yazar: SAYFULDEEN ALI ABOUSALAH ABOUSALAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL NOHUTCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme perdeler, Deprem, Deprem analizi, Sismik yalıtkanlar, Yapı hasarları, Reinforced concrete shear walls, Earthquake, Earthquake analysis, Seismic isolators, Structure damages
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
Özet
Türkiye'nin maruz kaldığı en büyük depremlerden biri olan Kahramanmaraş depremi 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelmiştir. 7.7 Mw büyüklüğündeki bu deprem yüksek oranda Can kaybına ve genel olarak binalarda ve altyapıda ciddi hasarlara neden olmuştur. Bu hasar gören yapılar arasında, bölgede bulunan okullar da yer almaktadır. Deprem sonucunda pek çok okul binası hasar almıştır. Bu çalışmada Hatay ilinde ağır hasar gören bir okul binasının performans analizi yapılmıştır. Analiz kapsamında yapı SAP2000 yazılımı kullanılarak modellenmiş ve zaman tanım alanında doğrusal olmayan analiz gerçekleştirilmiştir. Binanın performans analizi güçlendirilmemiş model, mevcut güçlendirme perdesi modeli, perde eklenerek güçlendirilmiş model ve sismik izolatör kullanılan model olmak üzere dört farklı durumda gerçekleştirilmiştir. Performans analizi sonuçları, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne göre, gerçek deprem kayıtları yapıya uygulandığında, hem güçlendirilmemiş modelin hem de mevcut güçlendirme perdesi modelinin çökmeye maruz kaldığı, perde duvar eklenerek güçlendirilen modelin ise hasar kontrolü aşamasında olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın, sismik izolatör kullanılan modelin Kesintisiz Kullanım durumunda kaldığı gözlemlenmiştir. Farklı modelleri için doğal titreşim periyodu, kat deplasmanları, taban kesme kuvvetleri ve kolonlarda meydana gelen iç kuvvetler detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the largest earthquakes that Turkey has experienced, the Kahramanmaraş earthquake, occurred on February 6, 2023. This 7.7 Mw earthquake caused a high rate of human casualties and extensive damage to buildings and infrastructure. Among the damaged structures were schools in the region, many of which collapsed due to the earthquake. Among the damaged structures, schools located in the region are also included. As a result of the earthquake, many school buildings sustained damage. This study analyzes the performance of a school building in Hatay province that was severely damaged. Within the scope of the analysis, the building was modeled using SAP2000 software, and nonlinear time-history analysis was performed. The performance analysis of the building was carried out in four different scenarios: the unstrengthened model, the model with the existing strengthening shear wall, the model strengthened by adding shear walls, and the model using seismic isolators. The results of the performance analysis, according to the Turkish Seismic Code, revealed that when real earthquake records were applied to the structure, both the unreinforced model and one with the existing strengthening shear wall were subjected to collapse, while the model strengthened by adding shear walls was found to be at the damage control stage. In contrast, the model utilizing seismic isolators was observed to remain in the Continuous Serviceability state. The natural vibration period, story displacements, base shear forces, and internal forces occurring in the columns for different models were evaluated in detail.