GNSS verilerinin güvenliğinin ve bütünlüğünün sağlanmasında blok zincir teknolojisinin kullanımı üzerine araştırma
Research on the use of blokchain technology in ensuring the security and integrity of GNSS data
- Tez No: 993893
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Blok zinciri sistemi, Blockchain system
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde hızla dijitalleşen dünyada, veri güvenliği ve bütünlüğü giderek daha büyük bir önem kazanmaktadır. Bu bağlamda, merkeziyetsiz yapısı, değiştirilemezliği ve doğrulanabilirliği ile öne çıkan blok zincir teknolojisi, güvenilir veri yönetimi açısından dikkat çeken bir çözüm olarak değerlendirilmektedir. Özellikle yüksek konum doğruluğu gerektiren mühendislik uygulamalarında kullanılan Küresel Konumlama Uydu Sistemleri (GNSS), veri güvenliğinin kritik olduğu alanlardan biridir. Bu nedenle GNSS verilerinin blok zincir tabanlı bir altyapı üzerinde saklanması hem veri bütünlüğünü hem de şeffaflığı artıran yenilikçi bir yaklaşım sunmaktadır. Elde edilen bulgular, blok zincir tabanlı yaklaşımın GNSS verilerinin güvenilirliğini ve bütünlüğünü artırmada etkili bir çözüm sunduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışma, hem akademik araştırmalar hem de uygulamaya yönelik mühendislik çalışmaları için değerlendirilebilecek bütüncül ve uygulanabilir bir sistem modeli sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Blockchain technology has emerged as a prominent paradigm in the context of rapid digital transformation, offering a decentralized, immutable, and verifiable framework for secure data management. In recent years, its potential has attracted significant attention across various domains. Global Navigation Satellite System (GNSS) data, which play a critical role in engineering applications requiring high positional accuracy, particularly in geodetic studies, require robust mechanisms to ensure data integrity and reliability. In this context, integrating GNSS data with blockchain technology presents a promising approach to enhancing data security and transparency. The results demonstrate that the proposed blockchain-based framework effectively enhances the security, integrity, and traceability of GNSS data. The study contributes to the existing literature by presenting a practical and scalable system architecture that can be utilized in both academic research and real-world geospatial applications.