Deneysel sıçan modelinde ameliyat sonrası karın içi yapışıklıkta Ficus carica ekstraktın antiadhesive, anti inflamatuar, andioksidan ve patolojik yönden etkilerinin incelenmesi
Investigation of the anti-adhesive, anti-inflammatory, antioxidant, and pathological effects of Ficus carica extract in postoperative intra-abdominal adhesions in an experimental rat model
- Tez No: 993892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH EKİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Ficus carica, İntraabdominal adezyon, oksidatif stres, inflamasyon, apoptozis, Abdomen, Adezyonlar, Ficus carica, Intra-abdominal adhesion, Oxidative stress, Inflammation, Apoptosis, Abdomen, Adhesions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı oluşturulan karın içi yapışıklık sonrası ficus carica extractının anti adhesive, antiinflamatuar, hemostatik ve oksidatif hasar açısından etkinliğini araştırmaktır. Yöntem: Araştırmada, yaş ve kilo açısından benzer özellikler gösteren, 3-4 aylık, 250-300 gram ağırlığında Sprague-Dawley türü erkek sıçanlar tercih edilmiştir.“ Sıçanlar randomize yöntemle her biri 8 bireyden oluşacak şekilde üç gruba ayrılmıştır: Kontrol, Sham ve Ficus carica ekstraktı (FCE) uygulanan gruplar. Deney Hayvanlarını içeren yasal mevzuata uygun olacak şekilde çalışmada bulunan araştırmacıların. Yardımcı araştırmacı olarak bulunduğu 20.09.2022 tarih 64500 sayılı 2022.07.01 Hadyek Etik Kurul karar numaralı Sorumlu araştırmacı Prof. Dr. Fatma Emel Koçak'ın yürütücüsü olduğu ”Deneysel bir sıçan modelinde Ameliyat Sonrası Karın içi Yapışmada Borik asidin Anti-adhesive, antiinflamatuar ve patolojik yönden etkileri" isimli çalışmada bulunan intrabdominal adezyon ve kontrol gruplarının sonuçları kullanıldı. Sorumlu araştırmacıdan resmî izin alınmıştır. Sadece grup 3 (FCE) için deney hayvanı kullanıldı (n=8). Deney süresince FCE grubuna oral 500 mg/kg dozda FCE uygulandı. 15.gün sonunda ratlar anestezi altında intrakardiak kan alınarak ekssanguinasyon ile sakrifiye edildi.Doku örnekleri, çevrelerini saran bağ ve yağ dokularından dikkatlice arındırılarak, standart prosedüre uygun biçimde tamamen çıkarılmıştır.Serum ve doku örneklerinde antiadhesive, oksidatif stress ve inflamatuar süreçler için TAS, TOS (Rel Assay), OSI, IL-1β, TNF-α, Sitokrom-C, Kaspaz-3 seviyeleri, ticari enzim bağlantılı immünosorbent deneyi (ELISA) kitleri kullanılarak ölçüldü. Histopatolojik olarak İleoçekal ve peritoneal doku örnekleri %10 formalinle fiksasyona tabi tutuldu, parafine gömüldü, kesitler alındı (4 mm), slaytlara vi aktarıldı. Masson trikrom ve hematoksilin-eozin (H&E) ile boyandı. Daha sonra ışık mikroskobu (Olympus BX51, Tokyo, Japonya) altında slaytlar incelendi değerlendirmeler yapıldı. Bulgular: Biyokimyasal analizler sonucunda oksidatif stres, inflamasyon ve apoptozun intraabdominal adezyon (IAA) durumunda hasar göstergesi olarak kontrol grubuna kıyasla arttığı. FCE ile tedavinin ise bu biyokimyasal yolaklarda etkili olduğu tespit edildi. Histopatolojik analizler, FCE tedavisinin postoperatif intraabdominal adezyonun (İAA) neden olduğu morfolojik değişiklikleri hafiflettiğini ve kontrol grubuna kıyasla histopatolojik skorda önemli bir azalmaya yol açtığını gösterdi. Sonuç: FCE antiinflamatuar, antioksidan aktivitenin arttırılmasında; oksidatif stresin azaltılması ve apoptozun önlenmesinde etkilidir. İntraabdominal adezyonların azaltılması ve önlenmesinde umut verici etkileri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the anti-adhesive, anti inflammatory, hemostatic, and oxidative damage-related effects of Ficus Carica extract (FCE) following induced intra-abdominal adhesions. Methods: The study included 3–4-month-old male Sprague-Dawley rats, weighing 250–300 g. The animals were randomly divided into three groups, each containing eight rats: Kontrol, Sham, and FCE. The results of the intra-abdominal adhesion and control groups from a previous study, titled“The Anti-Adhesive, Anti Inflammatory, and Pathological Effects of Boric Acid on Postoperative Intra Abdominal Adhesions in an Experimental Rat Model,”conducted under the supervision of Principal Investigator Prof. Dr. F. Emel Koçak, were utilized in compliance with legal regulations. Official permission was obtained from the responsible researcher. Only group 3 (FCE) included newly used experimental animals (n=8). During the experiment, the FCE group received 500 mg/kg of FCE orally. At the end of the 15th day, the rats were sacrificed under anesthesia through exsanguination via intracardiac blood collection. The surrounding connective and adipose tissues were cleaned, and tissue samples were entirely removed in a standardized manner. TAS, TOS (Rel Assay), OSI, IL-1β, TNF-α, Cytochrome-C, and Caspase-3 levels were measured in serum and tissue samples using commercial enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) kits to assess anti-adhesive, oxidative stress, and inflammatory processes. Histopathological evaluations were performed by fixing ileocecal and peritoneal tissue samples in 10% formalin, embedding them in paraffin, sectioning them (4 mm), and staining with Masson's trichrome and hematoxylin-eosin (H&E). The slides were then examined and evaluated under a light microscope (Olympus BX51, Tokyo, Japan). viii Results: Biochemical analyses revealed that oxidative stress, inflammation, and apoptosis increased as damage indicators in intra-abdominal adhesion (IAA) compared to the control group. However, FCE treatment was found to be effective in modulating these biochemical pathways. Histopathological analyses showed that Ficus Carica extract treatment alleviated the morphological changes caused by postoperative intra-abdominal adhesion (IAA) and significantly reduced histopathological scores compared to the control group. Conclusion: FCE is effective in enhancing anti-inflammatory and antioxidant activity, reducing oxidative stress, and preventing apoptosis. It exhibits promising effects in reducing and preventing intra-abdominal adhesions.