Meme kanseri sonrası lenfödem gelişen kadınlarda kavrama kuvveti, el fonksiyonları ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of grip strength, hand functions, and quality of life in women with breast cancer–related lymphedema
  1. Tez No: 993899
  2. Yazar: ASENA NUR BAYIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: El fonksiyonları, El kavrama kuvveti, Lenfödem, Meme kanseri, Parmak kavrama kuvveti, Hand functi̇ons, Hand grip strength, Lymphedema, Pinch grip strength
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, meme kanseri sonrası tek taraflı lenfödem gelişen kadınlarda kavrama kuvveti, el fonksiyonları ve yaşam kalitesini değerlendirmek ve bu parametreler arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışmaya meme kanseri sonrası lenfödem tanısı alan 30 kadın dahil edildi. Katılımcıların demografik ve klinik özellikleri kaydedildi. Lenfödem şiddet düzeyini belirlemek için üst ekstremite çevre ölçümleri alındı ve Frustum yöntemi kullanılarak hacim farkı hesaplandı; el ödemi ise sekiz figürlü ölçüm tekniği ile değerlendirildi. Kavrama kuvveti el dinamometresi ile, pinç kuvveti pinçmetre ile ölçüldü. El fonksiyonları Sollerman El Fonksiyon Testi (SEFT) ile, yaşam kalitesi ise Üst Ekstremite Lenfödem-27 (ULL-27) anketi ile değerlendirildi. Etkilenen ve etkilenmeyen ekstremiteler karşılaştırıldı ve el ödemi varlığı, lenfödem şiddet düzeyi ve ekstremite dominansına göre alt grup analizleri yapıldı. Etkilenen ekstremitedeki kavrama kuvveti ve SEFT skorları daha düşüktü (p<0,05). Pinç kuvveti genel karşılaştırmada farklılık göstermemekle birlikte (p>0,05), el ödemi bulunan alt grupta anlamlı düzeyde azalmıştı (p<0,05). Etkilenen ekstremitedeki kavrama kuvveti SEFT skorları ile pozitif, ULL-27'nin fiziksel ve sosyal alt boyutları ile negatif yönde ilişkiliydi (p<0,05) ve çoklu regresyon analizinde yaşam kalitesinin birincil yordayıcısı olarak belirlendi (p<0,05). Sonuç olarak lenfödem, kavrama kuvveti ve el fonksiyonlarını olumsuz etkiler; kavrama kuvvetindeki azalma yaşam kalitesindeki düşüşle ilişkilidir. Rehabilitasyonun yalnızca ödemin azaltılmasına değil, kavrama kuvveti ve el fonksiyonlarını artırmaya yönelik uygulamalara da odaklanması gerekir
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate grip strength, hand function, and quality of life in women who developed unilateral lymphedema after breast cancer and to examine the relationships among these parameters. Thirty women diagnosed with post–breast cancer lymphedema were included. Participants' demographic and clinical characteristics were recorded. To determine lymphedema severity stage, upper-extremity circumferential measurements were obtained and the volumetric difference was calculated using the Frustum method; hand edema was assessed using the figure-of-eight measurement technique. Grip strength was measured with a hand dynamometer and pinch strength with a pinch gauge. Hand function was evaluated using the Sollerman Hand Function Test (SHFT), and quality of life was assessed with the Upper Limb Lymphedema-27 (ULL-27) questionnaire. Comparisons between affected and unaffected extremities were performed, and subgroup analyses were conducted according to the presence of hand edema, lymphedema severity stage, and limb dominance. Grip strength and SHFT scores were lower on the affected side (p<0.05); while pinch strength did not differ in the overall comparison (p>0.05), it was significantly reduced in the subgroup with hand edema (p<0.05). Affected-side grip strength was positively associated with SHFT scores and negatively associated with the physical and social subscales of the ULL-27 (p<0.05), and it was identified as the primary predictor of quality of life in multiple regression analysis (p<0.05). In conclusion, lymphedema adversely affects grip strength and hand function, and reduced grip strength is associated with a decline in quality of life. Therefore, rehabilitation should focus not only on reducing edema but also on interventions aimed at improving grip strength and hand function.