إدارة الزكاة في جمهورية ماليتحليل الواقع والتحديات ومقترحات التطوير
Mali Cumhuriyeti'nde zekâtın kurumsallaşması: Durum analizi, karşılaşılan zorluklar ve imkanlar
  1. Tez No: 993900
  2. Yazar: ABDOULAYE SOUMARE
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. AHMET HERŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Zekât Yönetimi, Mali Cumhuriyeti, Zorluklar, Çözümler, Zakat Management, Republic of Mali, Challenges, Solutions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Finansı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Mali Cumhuriyeti'nde zekât yönetim sisteminin geliştirilebilme imkânını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, zekâtın İslami esaslara uygun olarak toplanması ve dağıtılması için kurumsal ve sistematik bir model inşa etmeyi, aynı zamanda zekâtın sosyal ve ekonomik amaçlarının gerçekleştirilmesini hedeflemektedir. Araştırma, Mali'de zekâtın kurumsal ve düzenli yönetim mekanizmalarının eksikliği sorunundan hareket etmektedir. Araştırma soruları; zekât yönetiminin kavramsal çerçevesi ve rolü, Mali'deki mevcut durum, geliştirme adımları, karşılaşılan zorluklar ve önerilen çözümler üzerine odaklanmaktadır. Çalışmada betimsel-analitik ve deneysel yöntem kullanılmış; mevcut duruma ilişkin veriler saha araştırmasıyla toplanmıştır. Araştırmanın temel bölümleri arasında; İslam'da zekât yönetiminin tanımı, sistemleri, harcama alanları ve kurumsal rolü ile Mali Cumhuriyeti örneği (saha çalışması, sonuçlar ve öneriler) yer almaktadır. Bu çalışma, zekâtın amaçları konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının faydalanabileceği bir model önermeyi ve Mali'deki akademik literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir. Önerilen metodolojik çerçeve ve yapısal model, ulusal bir zekât yönetim kurumu kurulması, farkındalık kampanyalarının yürütülmesi ve zekâtın hak sahiplerine ulaşmasını güvence altına alacak şeffaflık ve izleme sistemlerinin oluşturulması yönünde pratik adımlar ve öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the possibility of developing a zakat management system in the Republic of Mali by constructing an institutional and systematic model for the collection and distribution of zakat in accordance with Islamic regulations, while achieving its social and economic objectives. The study stems from a main problem: the absence of organized institutional mechanisms for managing zakat in Mali. The research questions address the concept and role of zakat management, the current reality of zakat in Mali, the necessary steps for its development, as well as the challenges and proposed solutions. The study adopts a descriptive-analytical and experimental approach, conducting a field study to collect data on the existing situation. Its main axes include: zakat management in Islam in terms of definition, systems, zakat disbursement channels, and the role of institutions; in addition to the case of the Republic of Mali, presenting the field reality, results, and proposed recommendations. The study seeks to raise public awareness of the objectives of zakat, provide a proposed model that can be utilized by government authorities and charitable organizations, and contribute to enriching academic literature in Mali. The proposed methodological framework and structure pave the way for practical procedures and recommendations, most notably the establishment of a national zakat management authority, the implementation of awareness campaigns, and the development of transparency and monitoring systems to ensure that zakat reaches its rightful beneficiaries.