Türk operasında libretto yazımı
Libretto writing in Turkish opera
- Tez No: 993941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERTAN RONA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Dramaturji, Etnomüzikoloji, Libretto, Müzik, Opera, Dramaturgy, Ethnomusicology, Libretto, Music, Opera
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türk operasında libretto yazımının tarihsel gelişim sürecini ve bu süreç içerisinde ilişki kurduğu kültürel bağlamları incelemektedir. Çalışma, libretto kavramının ilk örnekleri olarak kabul edilen Türk drama sanatının kökenlerinden modern Türk operasında gelinen noktayı bir gelenek bütünlüğü içinde değerlendirmektedir. Ayrıca, Batı operalarının tarihsel gelişimiyle kurulan paralelliklerin ışığında birtakım belirlemeler yapılmıştır. Araştırmada, Türk edebî eserlerinin librettolara uyarlanması da ele alınmış, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana ulusal dil yapısının kullanımı, yerel motifler ve ulusal kimliğin operalardaki yansımaları gibi konular detaylı bir şekilde incelenmiştir. Türkiye'de opera sanatının kurumsallaşmasını takip eden on yıllar içinde libretto konularına ilişkin eğilim ve tercihlerin ne yönde değişikliğe uğradığı tespit edilmeye çalışılmış; bugüne kadar sahnelenmiş Türk operalarının tarihçesi, librettoları ve söz konusu eserleri üretenlerin libretto yazımı konusundaki yaklaşımları mercek altına alınmıştır. Librettoların verdiği mesajlar, bu librettolardaki dil kullanımı ve hikâye anlatıcılığı kapsamında toplumsal ve sanatsal etkiler değerlendirilmiştir. Modern Türk operasında libretto yazımıyla ilgili karşılaşılan zorluklar ve bu alanda geliştirilen yenilikçi yaklaşımlar da araştırmanın bir parçası olarak ele alınmıştır. Araştırmanın bulgularından elde edilen veriler bir bütün olarak ele alındığında, Türk operasında libretto yazımı konusundaki genel tablonun sadece dramatik ve teatral gereksinimlerle açıklanamayacağı, bu noktada sosyolojik, siyasal ve ideolojik yönelimlerin de etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research examines the historical development of libretto writing in Turkish opera and the cultural contexts it interacts with. The study examines the development of modern Turkish opera from its origins in Turkish drama, considered the first examples of the concept of the libretto, within the context of a unified tradition. Furthermore, some observations are made in light of the parallels established with the historical development of Western operas. The research also examines the adaptation of Turkish literary works into librettos, and examines in detail the use of national language structures, local motifs, and the reflections of national identity in operas since the founding of the Republic of Turkey. The aim is to identify how trends and preferences regarding libretto have changed in the decades following the institutionalization of opera in Turkey. The study examines the history of Turkish operas staged to date, their librettos, and the approaches of their creators to libretto writing. The social and artistic influences of the librettos are evaluated within the context of their messages, language use, and storytelling. The challenges encountered in libretto writing in modern Turkish opera and the innovative approaches developed in this field are also discussed as part of the research. When the data obtained from the research findings are considered as a whole, it is concluded that the general picture regarding libretto writing in Turkish opera cannot be explained solely by dramatic and theatrical requirements; sociological, political, and ideological orientations also play a role in this.