Borsada işlem gören şirketlerin halka açıklık oranının uzun vadeli hisse senedi getirilerine etkisi
The impact of public float on long horizon stock returns among publicly traded firms
  1. Tez No: 993945
  2. Yazar: BÜLENT ŞAHİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Halka Açıklık Oranı, Hisse Senedi Getirileri, Uzun Vadeli Getiri, Borsa İstanbul, Kurumsal Yönetim, Public Disclosure Ratio, Share Returns, Long-Term Returns, Borsa Istanbul, Corporate Governance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, halka açıklık oranının (HAO) uzun vadeli hisse senedi getirileri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Günümüz sermaye piyasalarında şirketlerin performansı yalnızca finansal göstergelerle değil, aynı zamanda sahiplik yapısı, şeffaflık düzeyi ve kurumsal yönetim uygulamalarıyla da değerlendirilmektedir. Halka açıklık oranı, şirket paylarının ne ölçüde serbest dolaşımda olduğunu gösteren temel bir gösterge olup, likidite, bilgi asimetrisi ve yatırımcı davranışları üzerinde etkili olabilmektedir. Çalışmada, Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören ve verilerine eksiksiz biçimde ulaşılabilen 292 şirketin halka açıklık oranları ile uzun vadeli hisse senedi getirileri arasındaki ilişki ampirik olarak analiz edilmiştir. Bağımsız değişken olarak şirketlerin 31.12.2014 tarihindeki halka açıklık oranları, bağımlı değişken olarak ise 31.12.2014– 31.12.2024 dönemini kapsayan on yıllık hisse senedi getirileri kullanılmıştır. Analizler En Küçük Kareler (OLS) yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve EViews istatistik paket programından yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, halka açıklık oranının uzun vadeli hisse senedi getirileri üzerinde negatif yönlü ancak istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Regresyon sonuçları, modelin açıklayıcılık gücünün oldukça düşük olduğunu ve uzun vadeli hisse senedi getirilerinin büyük ölçüde halka açıklık oranı dışındaki faktörler tarafından belirlendiğini ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, literatürde halka açıklık oranının firma değeri ve performansı üzerinde doğrudan ve güçlü bir belirleyici olmadığı, ancak likidite, yatırımcı davranışları ve fiyatlama mekanizmaları aracılığıyla dolaylı etkiler yarattığı yönündeki bulgularla uyumludur. Sonuç olarak bu çalışma, halka açıklık oranının uzun vadeli hisse senedi getirileri üzerinde tek başına belirleyici bir unsur olmadığını, ancak şirketlerin piyasa görünürlüğü, likiditesi ve yatırımcı algısı açısından tamamlayıcı bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Elde edilen bulguların, Türkiye sermaye piyasalarında faaliyet gösteren şirketler, yatırımcılar ve politika yapıcılar açısından karar alma süreçlerine katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of the public float ratio (PFR) on long-term stock returns. In today's capital markets, companies' performance is evaluated not only by financial indicators but also by ownership structure, transparency level, and corporate governance practices. The public float ratio is a fundamental indicator showing the extent to which company shares are freely traded and can affect liquidity, information asymmetry, and investor behaviour. The study empirically analyses the relationship between the public float ratios and long-term stock returns of 292 companies listed on the Istanbul Stock Exchange (BIST) for which complete data is available. The companies' public float ratios as of 31 December 2014 were used as the independent variable, while the ten-year stock returns covering the period from 31 December 2014 to 31 December 2024 were used as the dependent variable. The analyses were conducted using the Ordinary Least Squares (OLS) method and the EViews statistical package software was utilised. The findings indicate that the degree of public disclosure has a negative but statistically insignificant effect on long-term stock returns. The regression results reveal that the explanatory power of the model is quite low and that long-term stock returns are largely determined by factors other than the degree of public disclosure. These results are consistent with findings in the literature that the public disclosure ratio is not a direct and strong determinant of firm value and performance, but rather creates indirect effects through liquidity, investor behaviour, and pricing mechanisms. In conclusion, this study demonstrates that the public float ratio is not a sole determinant of long-term stock returns, but plays a complementary role in terms of companies' market visibility, liquidity, and investor perception. The findings are expected to contribute to decision-making processes for companies, investors, and policymakers operating in the Turkish capital markets.