The effects of corporate governance applications on manufacturing companies' performances during the financial crisis
Kurumsal yönetim uygulamalarının finansal kriz döneminde üretim firmaları performansları üzerine etkileri
  1. Tez No: 349340
  2. Yazar: SELİM ŞERBETCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Corporate Governance, Performance, Financial Crisis, Manufacturing Firms
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez kurumsal yönetimin kriz döneminde şirketlerin performansına etkisinin ne olduğu hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Öncelikle kurumsal yönetimin ortaya çıkış sebepleri üzerinde durulmuş, arkasından genel olarak kabul edilen kurumsal yönetimin temel prensipleri anlatılmıştır. Genel kabul gören iki temel hukuksal yaklaşım Anglo-Saxon ve Kıta Avrupası yaklaşımları ele alınmıştır. Literatür kısmının sonunda da Türkiye'deki kurumsal yönetim uygulamaların kronolojik, hukuki, ve sivil yönleri ele alınmıştır.Ampirik çalışmada İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören 167 üretim firması analize tabi tutulmuştur. SPSS 17.0 programı kullanılarak 2008 finansal krizinde bu şirketlerin performansları (ROA) incelenmiştir. Regresyon analizi ile gözlenen performansların kurumsal yönetimle olan ilişkisi belirlenmeye çalışılmıştır.Analizin sonuçlarına göre, çoğunluk hissedarlara sahip olmak, yönetim kurulunda daha fazla üye olması, yaşın daha büyük olması, halka açıklık ve ithalat oranının yüksek olması kriz döneminde şiket performansı ile anlamlı pozitif bir ilişki içinde olduğu söylenebilir. Diğer taraftan, borç oranı ile şirket performansı arasında anlamlı negative ilişki vardır. Yerli ve yabancı hissedarların olmasının, CEO'nun iki görevi idame ettirmesi, borsada işlem görmeye erken başlamanın ve yüksek orandaki ihracaatın şirket performası ile anlamlı bir ilişkisi yoktur.Anahtar Kelimeler :Kurumsal Yönetim, Performans, Finansal Kriz, Đmalat Firmaları,
Özet (Çeviri)
This thesis aims at providing information about the effects of corporate governance on the performance of the firms during the financial crisis. Firstly the reasons of the emergence of the corporate governance is focused on, then generally accepted principles of corporate governance were explained; Anglo-Saxon and Continental approaches were focused on. In the final part of the literature review, chronologic, legal and civil aspects of the corporate governance applications in Turkey are emphasized.In the Empiric study, 167 manufacturing firms listed in Istanbul Stock Exchange were analyzed. The performance (ROA) of these firms in 2008 crisis was examined through SPSS 17.0 program. The relationship of the performance, detected with regression analyses, with corporate governance was determined.According to the results of the analysis, it can be stated that having majority shareholders, more member of board or directors, having more age, having a high rate of being open to public, and its high import ratio have significant positive relationship on the firm performance during the period of crisis. On the other hand, there is a significant negative association between the debt ratio and firm performance. Having domestic or foreign shareholders, having CEO conducting two tasks, starting to be listed in the stock exchange in earlier periods and high rate of export ratio has no such significant association with firm performance.