Yönetici ile çalışanın bağlanma stillerinin lider üye etkileşimi, örgütsel bağlılık ve iş tatmini üzerindeki etkisi
The impact of attachment styles of manager and employer on leader-member interaction organizational commitment and job satisfaction
  1. Tez No: 993946
  2. Yazar: SELİM GENÇAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR KÖKALAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenli bağlanma, Güvensiz bağlanma, Korkulu bağlanma, Saplantılı bağlanma, Attachment security, Insecure attachment, Fearful attachment, Preoccupied attachment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Küresel rekabetin yoğunlaştığı günümüz iş dünyasında, örgütlerin sürdürülebilir başarısı büyük ölçüde çalışanların iş tatmini, örgütsel bağlılığı ve liderleriyle kurdukları etkileşimlerin kalitesine bağlıdır. Bu bağlamda, bireylerin erken yaşlardan itibaren geliştirdikleri bağlanma stilleri, iş yerindeki kişilerarası ilişkileri ve performanslarını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu araştırmada, yönetici ve çalışanların bağlanma stillerinin Lider-üye etkileşimi (LÜE), örgütsel bağlılık (ÖB) ve iş tatmini (İŞT) üzerindeki etkileri incelenmiştir. Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinde görev yapan 50 yönetici ve bu yöneticilere bağlı 220 çalışandan oluşan bir örneklem grubu ile anket çalışması yürütülmüştür. Elde edilen veriler, Sosyal Araştırmalar İçin İstatistiksel Program Paketi 21.0 (SPSS) ve Moment Yapıları Analizi 22.0 (AMOS) programları kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, çalışanın güvenli bağlanma stilinin lider-üye etkileşimi ve örgütsel bağlılık üzerinde olumlu etkiler yarattığını, yöneticinin korkulu bağlanma stilinin lider-üye etkileşimini olumsuz etkilediğini, ve bağlanma stillerinin iş tatmini üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığını ortaya koymuştur. Türkiye'de bu alanda yapılan araştırmaların sınırlı sayıda olması ve çalışmanın hem yöneticileri hem de çalışanları kapsayacak biçimde kar amacı gütmeyen kuruluşlarda gerçekleştirilmesi, araştırmaya özgünlük kazandırmakta ve literatüre önemli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's highly competitive global business environment, the sustainable success of organizations largely depends on employee job satisfaction, organizational commitment, and the quality of interactions between leaders and employees. In this context, attachment styles, developed early in life, significantly shape interpersonal relationships and workplace performance. This study examines the effects of attachment styles of leaders and members on leader-member exchange (LMX), organizational commitment (OC), and job satisfaction (JS). A survey was conducted with a sample group consisting of 50 managers and 220 employees affiliated with these managers working in non-governmental organizations in Türkiye. The data obtained were analyzed using the Statistical Program Package for Social Research 21.0 (SPSS) and Analysis of Moment Structures 22.0 (AMOS) programs. The findings revealed that the employee's secure attachment style had positive effects on leader-member exchange and organizational commitment, the manager's fearful attachment style had negative effects on leader-member exchange, and attachment styles had no significant effect on job satisfaction. The limited number of studies conducted in this field in Türkiye and the fact that the study was conducted in non-profit organizations, covering both managers and employees, gives the research originality and makes an important contribution to the literature.