İshalli çocuklarda Blastocystis ve Dientamoeba fragilis'in, intestinal mikrobiyoma etkisi
The effect of blastocystis and dientamoeba fragilis on the intestinal microbiome in children with diarrhea
  1. Tez No: 993983
  2. Yazar: CANAN DOĞU TOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA DOĞRUMAN AL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Blastocystis, Dientamoeba fragilis, Disbiyozis, Diyare, Çocuklar, Blastocystis, Dientamoeba fragilis, Dysbiosis, Diarrhea, Children
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Blastocystis ve Dientamoeba fragilis (D. fragilis), insanlarda yaygın olarak bulunan protistler olmasına rağmen sağlık ve hastalıktaki klinik önemlerinin belirsizliği devam etmekle birlikte insanlarda intestinal mikrobiyom ile ilişkileri merak uyandırmaktadır. Bu çalışma, 2-12 yaş arası ishalli çocuklarda ve sağlıklı kontrol grubunda Blastocystis ve D. fragilis'in moleküler prevalansını belirlemek ve bu parazitlerin bağırsak mikrobiyomuna olan disbiyotik etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Toplam 163 olgunun dışkı örnekleri Blastocystis ve D.fragilis açısından konvansiyonel ve moleküler yöntemlerle incelenmiştir. Her iki grupta parazitlerin intestinal inflamasyonla ilişkisi olup olmadığını belirlemek amacıyla fekal kalprotektin ölçümü yapılmıştır. Mikrobiyomla etkileşimlerini belirlemek için gerçek zamanlı PCR yöntemiyle Bacillota/Bacteroidota oranı tespit edilmiştir. Çalışmamızda Blastocystis yaygınlığı ishalli çocuklarda %10,3, sağlıklı çocuklarda %12 olarak saptanırken, her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,914). D. fragilis prevalansı ise ishalli hasta çocuklarda %7,2 sağlıklı çocuklarda %4,5 oranında belirlenmiş ve her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,741). Bacillota/Bacteroidota oranı açısından gruplar karşılaştırıldığında D. fragilis pozitif saptanan ishalli çocuklarda disbiyozis diğer tüm gruplara göre istatistiksel olarak yüksek (%57,1) bulunmuştur (p=0,009, x2=10,6). İntestinal inflamasyonun belirlenmesinde kalprotektine dayalı ölçümde, ishalli grupta kalprotektin düzeylerinin sağlıklı kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0,001, x2=24,4). Blastocystis ve D. fragilis varlığının kalprotektin düzeylerine etkisi olmadığı belirlenmiştir. Bu durum bu protistlerin bağırsak mikrobiyomuyla uyumlu kolonizasyonunu düşündürmektedir. Bulgularımız, her iki parazitin bağırsak mikrobiyomuna etkilerini daha ayrıntılı olarak aydınlatmak için daha geniş ölçekli, cins ve tür düzeyinde mikrobiyom analizlerini içeren çalışmaların gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Although Blastocystis and Dientamoeba fragilis (D. fragilis) are common protists in humans, their clinical significance in health and disease remains unclear, while their associations with the intestinal microbiome continue to generate interest. This study aimed to determine the molecular prevalence of Blastocystis and D. fragilis in children aged 2–12 years with diarrhea and in healthy controls, and to evaluate the dysbiotic effects of these parasites on the gut microbiome. Stool samples from a total of 163 participants were analyzed for Blastocystis and D. fragilis using conventional and molecular methods. Fecal calprotectin levels were measured in both groups to assess the association of these parasites with intestinal inflammation. Microbiome interactions were evaluated by determining the Bacillota/Bacteroidota ratio using real-time PCR. The prevalence of Blastocystis was 10.3% in children with diarrhea and 12% in healthy children, with no statistically significant difference between the groups (p = 0.914). The prevalence of D. fragilis was 7.2% in diarrheal children and 4.5% in healthy children, also without a statistically significant difference (p = 0.741). Comparison of the Bacillota/Bacteroidota ratio revealed significantly higher dysbiosis in D. fragilis–positive children with diarrhea (57.1%) compared with all other groups (p = 0.009, x2 = 10.6). Calprotectin-based assessment showed significantly higher calprotectin levels in the diarrheal group than in healthy controls (p < 0.001, x2 = 24.4). The presence of Blastocystis or D. fragilis was not associated with calprotectin levels, suggesting a compatible or non-inflammatory colonization of the gut microbiome by these protists. These findings indicate that larger-scale studies incorporating genus- and species-level microbiome analyses are required to further elucidate the effects of these parasites on the intestinal microbiome.