Güzel sanatlar lisesinde piyano eğitimi alan öğrencilerin öz yeterliğinin değerlendirilmesi (Sivas ili örneği)
Evaluation of self-efficacy of students receiving piano education at fine arts high school (A case study in Sivas province)
- Tez No: 994014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Eğitim ve Öğretim, Müzik, Fine Arts, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Anadolu güzel sanatlar liseleri, Yardımcı piyano dersi, Anatolian high school of fine arts, Secondary piano course
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Sivas'taki Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin piyano dersine yönelik öz‑yeterlik algılarını çok boyutlu biçimde betimlemeyi amaçlamaktadır. Nicel betimsel desende yürütülen araştırmada 87 öğrenciye 32 maddelik, 5'li Likert tipi bir ölçek uygulanmış; faktör analiziyle dokuz alt boyut elde edilmiştir. Normallik Kolmogorov–Smirnov testiyle sınanmış, uygun durumlarda t testi ve ANOVA; aksi durumda Mann–Whitney U ve Kruskal–Wallis testleri kullanılmıştır. Bulgular, öğrenme ve çalışma disiplinine ilişkin inançların genel olarak olumlu seyrettiğini; teknik doğruluk ve özellikle ilk görüşte çalma (deşifre) gibi anlık performans gerektiren alanlarda daha temkinli bir algı bulunduğunu göstermiştir. Cinsiyete göre anlamlı fark saptanmamıştır. GSL öncesi piyano eğitimi olan öğrencilerde“kuramsal bilgi ve bağımsız analiz”alt boyutu daha yüksektir. Sınıf düzeyinde F3, F4 ve F8 alt boyutlarında anlamlı farklılıklar görülmüş; 9. sınıflar F3–F4'te, 12. sınıflar F8'de öne çıkmıştır. Anne eğitim düzeyi F2'de farklılaşma yaratırken, baba eğitimine göre fark bulunmamıştır. Sonuçlar, kademeli zorluk, görev‑özgü ve zamanında geribildirim, haftalık mikro‑performanslar ve sistematik deşifre egzersizlerinin öz‑yeterliği destekleyeceğini düşündürmektedir. Kuramsal çözümlemenin icra kararlarına köprülenmesi, akran geribildirimi ve mikro‑öğretim uygulamaları önerilmektedir. Tek il ve öz‑bildirim verisi nedeniyle genellenebilirlik sınırlıdır; yanıtlayıcı ve araştırmacı kaynaklı insani hatalar ile ölçme hataları olasılığı kabul edilmiştir. Etik ilkelere ve gönüllülüğe uyulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to provide a multidimensional description of music high‑school students' self‑efficacy beliefs regarding piano lessons in Sivas, Türkiye. Using a quantitative descriptive design, a 32‑item, five‑point Likert scale was administered to 87 students; exploratory analysis yielded nine subdimensions. Normality was assessed via Kolmogorov–Smirnov; parametric (t test, ANOVA) or non‑parametric (Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis) tests were applied accordingly. Findings indicate generally positive beliefs about learning and practice discipline, alongside more cautious appraisals for technical accuracy and especially sight‑reading (first‑sight performance). No significant gender differences emerged. Prior pre‑GSL piano training was associated with higher scores in“theoretical knowledge and independent analysis.”Grade‑level differences were significant in F3, F4, and F8: ninth graders led in F3–F4, while twelfth graders scored higher in F8. Maternal education related to F2 differences; paternal education did not yield significant effects. Implications point to scaffolding task difficulty, task‑specific and timely feedback, weekly micro‑performances, and systematic sight‑reading routines as levers to strengthen self‑efficacy. Bridging theoretical analysis to performance decisions, peer feedback, and micro‑teaching are recommended. Generalizability is limited by a single‑province sample and self‑report data; the possibility of human errors—both respondent and researcher—and measurement error is acknowledged. Ethical principles and voluntariness were observed.