Türk eğitim sistemi içerisindeki göçmen çocukların konuşma becerileri ile okula uyum becerileri arasındaki ilişki
The relationship between speaking skills and school adjustment skills of immigrant children within the Turkish education system
- Tez No: 994025
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT SARIBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konuşma becerisi, Okula uyum, Sosyal uyum, Türk eğitim sistemi, Speaking skills, School adjustment, Social adjustment, Turkish education system
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Gerçekleştirilen bu araştırmada Türk eğitim sistemi içerisindeki göçmen çocukların konuşma becerileri ile okula uyum becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ilköğretim ikinci kademe göçmen çocukların konuşma öz yeterlilikleri ve okula uyum düzeylerinin; cinsiyet, yaş, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, anne mesleği, baba mesleği, Türkiye'de kalma süresi, ailedeki fert sayısı ve uyruk değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Ayrıca konuşma becerisinin alt boyutları ile okula uyumun alt boyutları arasındaki yordayıcı ilişkiler belirlenmeye çalışılmıştır. İlişkisel tarama modeline dayalı nicel bir yaklaşımla, Sivas il merkezinde öğrenim gören 112'si kız, 94'ü erkek toplam 206 göçmen öğrencinin verileri analiz edilmiştir. Katılımcılardan veriler,“Konuşma Becerisi Öz Yeterlilik Ölçeği”ve“Okula Uyum Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Cinsiyet değişkeni, okula uyum üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır; erkek öğrencilerin akademik uyum düzeyleri, kız öğrencilere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksektir. Buna karşın, konuşma becerileri veya sosyal uyumda cinsiyete dayalı anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Anne eğitim durumu da akademik uyumu etkileyen bir faktördür ortaokul mezunu annelerin çocukları, lise mezunu olanlara göre daha yüksek akademik uyum sergilemektedir. Yaş, uyruk, Türkiye'de kalma süresi ve ebeveyn meslekleri gibi diğer demografik değişkenler, incelenen faktörler üzerinde anlamlı bir farklılık yaratmamaktadır. Konuşma becerisinin alt boyutları kendi içlerinde güçlü pozitif ilişkiler sergilemekle birlikte bu becerilerin okula uyumun akademik veya sosyal boyutlarıyla anlamlı bir korelasyonu bulunmamaktadır. Dolayısıyla göçmen çocuklarda konuşma öz yeterliliği ile okula uyum, birbirinden bağımsız mekanizmalarla gelişen iki ayrı yapı olarak değerlendirilebilir. Okula uyumun kendi içindeki dinamiklerine bakıldığında ise akademik uyum ile sosyal uyum arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki mevcuttur. Regresyon analizi de akademik uyumun, sosyal uyumdaki değişkenliğin %32'sini açıkladığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between the speaking skills and school adaptation levels of immigrant children integrated into the Turkish education system at the secondary school level. Within the scope of the research, it was analyzed whether the speaking self-efficacy and school adaptation skills of the students differ according to the variables of gender, age, mother's educational status, father's educational status, mother's profession, father's profession, duration of stay in Turkey, number of family members, and nationality. Furthermore, the study aims to determine the effect of the sub-dimensions of speaking skills (affective, content, influence) on the meta-linguistic factor and the predictive role of academic adaptation on social adaptation. The research was designed using the relational screening model. Data were collected using the“Speaking Self-Efficacy Scale”and the“School Adaptation Scale”from 206 immigrant students, including 112 girls and 94 boys, studying in the city center of Sivas. The results showed that the gender variable plays a decisive role in school adaptation; the academic adaptation levels of male students are statistically significantly higher compared to female students. Conversely, no significant gender-based differences were found in speaking skills or social adaptation. The mother's education level is also a factor affecting academic adaptation; children of mothers who are middle school graduates exhibit higher academic adaptation than those whose mothers are high school graduates. Other demographic variables such as age, nationality, length of stay in Turkey, and parental occupation do not create a significant difference on the factors examined. While the sub-dimensions of speaking skill (affective, content, metacognitive) exhibit strong positive internal relationships, these skills do not have a significant correlation with the academic or social dimensions of school adaptation. Therefore, in immigrant children, speaking self-efficacy and school adaptation can be evaluated as two separate constructs that develop through independent mechanisms. When looking at the internal dynamics of school adaptation, there is a significant positive relationship between academic and social adaptation. Regression analysis revealed that academic adaptation explains 32% of the variance in social adaptation.