Silahlı insansız hava araçlarının karar alma sistemlerine yapay zeka entegrasyonunun NATO'nun sivillerin korunması yaklaşımı açısından değerlendirilmesi
An evaluation of the integration of artificial intelligence into the decision-making systems of armed unmanned aerial vehicles from the perspective of NATO's protection of civilians approach
- Tez No: 994026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE CAN YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: artificial intelligence, decision-making systems, international humanitarian law, NATO, protection of civilians, UCAV, unmanned systems
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada nispeten yeni olmakla birlikte hızla gelişen yapay zekâ teknolojilerinin, ölümcül ve yıkıcı etki yaratan SİHA'larda kullanımının mevcut durumu gözlenmiş, bu teknolojilerin kullanımı ile NATO'nun Sivillerin Korunması yaklaşımı arasındaki eşgüdümlülüğün varlığı anlaşılmaya çalışılmış ve kapsam dahilinde yer alan teknolojilerde uzman kişiler ile Uluslararası İnsancıl Hukuk (UİH) alanındaki uzmanların görüşleri arasındaki uyum izlenerek, elde edilen sonuçlar NATO'nun Sivillerin Korunması (PoC - Protection of Civillians) Çerçevesinde yer alan dört eksen üzerinden değerlendirilmiştir. Teknoloji uzmanları alanında sekiz, normatif uzmanlar alanında sekiz olmak üzere toplam on altı katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniğine göre yapılan görüşme verileri MAXQDA uygulaması kullanılarak, belirlenen tema, kod ve alt kodlar ile değerlendirilerek elde edilen bulgular NATO PoC çerçevesini oluşturan dört eksen özelinde değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda hem teknoloji hem de normatif uzmanlardan elde edilen bulguların her iki grupta da NATO PoC çerçevesinin dört boyutundan üçü ile güçlü bir uyum içerisinde, biri ile ise sınırlı uyum gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the present state of the use of relatively new but rapidly developing artificial intelligence technologies in lethal and destructive unmanned aerial vehicles (UAVs). The study endeavors to comprehend the correlation between the implementation of these technologies and NATO's strategy concerning the protection of civilians. The study also examines the alignment of opinions between experts in the relevant technologies and experts in International Humanitarian Law (IHL), and evaluates the results across the four axes of NATO's Protection of Civilians (PoC) framework. A total of sixteen participants were interviewed, including eight technology experts and eight normative experts. The semi-structured interview technique was employed to gather the data for this study. The analysis of the data was conducted using the MAXQDA application, employing predefined themes, codes, and sub-codes. The subsequent analysis involved a systematic evaluation of the findings across the four axes of the NATO PoC framework. The evaluation determined that the findings from both technology and normative experts exhibited strong alignment with three of the four dimensions of the NATO PoC framework, and limited alignment with the fourth.