Muhasebe meslek mensuplarının vergi ahlakı ve vergi uyumunun belirleyicileri üzerine bir araştırma: Bitlis, Batman ve Siirt örneği
A study on the tax morals and determinants of tax compliance of accounting professionals: The example of Bitlis, Batman and Siirt
- Tez No: 994033
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Vergi adaleti, Vergi ahlakı, Vergi uyumu, Religiousness, Tax equity, Tax ethics, Tax compliance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Bitlis, Siirt ve Batman illerinde faaliyet yürüten muhasebe meslek mensuplarının vergi ahlakı ve vergi uyumlarının belirleyicileri üzerine bir araştırma yapmaktadır. Çalışmada nicel veri analizine dayalı araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Bu bağlamda Bitlis, Siirt ve Batman'da faaliyet yürüten 146 muhasebe meslek mensubu ile online anket çalışması yürütülmüştür. Anket sonuucu elde edilen veriler SPSS 26 programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre vergi ahlakının belirleyicileri vergi uyumu ve dindarlıktır. Vergi uyumu ve dindarlık vergi ahlakını pozitif anlamlı etkilemektedir. Bu durumda içsel bir motivasyonla vergiye yönelik yerine getirme ve dindarlık eğiliminin; bireyin vergiye yönelik ahlaki tutum ve davranışlar gösterme eğilimini artırdığı gözlemlenmiştir. Çalışmanın diğer bağımlı değişkeni olan ve yordayıcıları incelenen kavramı vergi uyumudur. Analiz bulgularına göre vergi ahlakı ve dindarlık vergi uyumunu pozitif anlamlı etkilemektedir. Bu bağlamda vergi etiğini benimseme eğilimi ve dine yönelik yaklaşımın bireyin vergiye uyum sağlama eğilimini artırdığı görülmektedir. Vergi adaleti algısı çalışmada yordayıcı olarak incelenmiş fakat bu algının vergi adaleti ve vergi uyumu üzerinde herhangi bir etkisine rastlanmamıştır. Elde edilen analiz sonuçları ile kavramsal literaürün desteklendiğini söylemek mümkündür. Yapılan regresyon analizi sonrası elde edilen bulgular literatür taramaları ile desteklenmiş; vergi adaleti algısı, vergi ahlakı, vergi uyumu ve dindarlık kavramları kavramsal olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to conduct a research on the determinants of tax morality and tax compliance of accounting professionals operating in Bitlis, Siirt and Batman provinces. A research method based on quantitative data analysis was preferred in the study. In this context, an online survey was conducted with 146 accounting professionals operating in Bitlis, Siirt and Batman. The data obtained from the survey were analyzed with the SPSS 26 program. According to the analysis results, the determinants of tax morality are tax compliance and religiosity. Tax compliance and religiosity positively affect tax morality. In this case, it has been observed that the tendency to fulfill and religiosity towards taxes with an intrinsic motivation increases the tendency of the individual to show ethical attitudes and behaviors towards taxes. The other dependent variable of the study and the concept whose predictors are examined is tax compliance. According to the analysis findings, tax morality and religiosity positively affect tax compliance. In this context, it is seen that the tendency to adopt tax ethics and the approach towards religion increase the tendency of the individual to comply with taxes. The perception of tax justice was examined as a predictor in the study, but no effect of this perception on tax justice and tax compliance was found. It is possible to say that the conceptual literature is supported by the analysis results obtained. The findings obtained after the regression analysis were supported by literature reviews; the concepts of tax justice perception, tax morality, tax compliance and religiosity were conceptually addressed.