İdare hukuku perspektifinden kişisel verilerin korunması
The protection of personal data from an administrative law perspective
- Tez No: 994083
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel verilerin kaydedilmesi, İdari kolluk, Recording of personal data, Administrative police
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, kişisel verilerin korunmasına dair hukuki çerçeve idare hukuku bakış açısıyla ele alınmıştır. Tezin temel amacı, idarenin kişisel verilerle kurduğu ilişkinin hukukî mahiyetini ortaya koymak, bu ilişkinin doğurduğu yükümlülükleri tespit etmek ve mevcut hukuki çerçevenin yeterliliğini değerlendirmektir. Kişisel verilerin korunması, yalnızca özel kişi- özel kişi ilişkilerinde değil, aynı zamanda kamu gücünü kullanan idarenin faaliyetlerinde de önem arz etmektedir. İdarenin, kişisel verilerin korunması bakımından hem veri sorumlusu ve hem de düzenleyici ve denetleyici bir aktör olarak iki yönlü bir fonksiyonu bulunmaktadır. Çalışmada, idarenin özellikle KVKK açısından durumu ve yükümlülükleri değerlendirilmiş; kişisel verilerin korunması alanındaki düzenlemelerin, idari faaliyetlere uygulanabilirliği bakımından taşıdığı özgünlükler ortaya konulmuştur. Çalışmada ayrıca, bağımsız veri koruma otoritelerinin idare içerisindeki yeri, sahip olması gereken güvenceler ve işlevsellikleri incelenmiş; idarenin gerek kendi bünyesinde ve gerekse özel kişilerce işlenen kişisel verileri düzenleme ve denetleme rolü ele alınmıştır. Tezin bulguları, kişisel verilerin korunmasına ilişkin kuralların teoride tüm veri işleyenlere eşit uygulandığı savunulsa da pratikte idarenin veri işleme faaliyetlerinde farklı ve ayrıksı bir rejimin ortaya çıktığını, bu rejimin bazı idari faaliyetlerin doğal bir gereği ve sonucu olduğunu; bazı durumlarda ise kişisel verilerin korunması hakkı bakımından tanınan usuli güvenceleri zaafa uğrattığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the legal framework concerning the protection of personal data from the standpoint of administrative law. The principal aim of the thesis is to identify the legal nature of the relationship established by public authorities with personal data, to determine the obligations arising from this relationship, and to assess the adequacy of the current legal regime. The protection of personal data bears significance not only in private-to-private relations but also in the conduct of administrative activities by public authorities vested with public power. In this respect, the administration assumes a dual function, acting both as a data controller and as a regulatory and supervisory body. The study focuses on the legal status and obligations of public authorities, particularly in relation to Law No. 6698, and highlights the distinctive aspects of applying data protection rules to administrative activities. It further addresses the institutional role of independent data protection authorities within the administrative structure, the guarantees they must possess, and their functional capacities. The regulation and oversight functions of the administration regarding personal data processed both by itself and by private entities are also evaluated. The findings of the thesis demonstrate that, although the rules governing data protection are theoretically intended to be applied equally to all data controllers, in practice, a differentiated regime emerges in relation to the administration's data processing activities. This regime is, in some cases, a natural consequence of certain administrative functions, while in others, it undermines the procedural safeguards accorded to the right to the protection of personal data.