Hastane öncesi acil sağlık çalışanlarının beyin göçü niyeti: Nitel bir araştırma
Brain drain intentions of pre-hospital emergency health workers: A qualitative study
  1. Tez No: 994126
  2. Yazar: SEMRA GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HIDIR APAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane Öncesi, Acil Sağlık, Beyin Göçü, Nitelikli Göç, Pre-Hospital Care, Emergency Medical Services, Brain Drain, Mkilled Migration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının göç niyetlerini ve bu niyetin oluşmasında etkili olan bilişsel, duygusal ve yapısal süreçleri katılımcı anlatıları üzerinde incelemeyi amaçlamaktadır. Küresel ölçekte artan sağlık personeli ihtiyacı ve sağlık çalışanlarının uluslararası hareketliliği, özellikle acil sağlık hizmetleri gibi kritik alanlarda insan kaynağının sürdürülebilirliği açısından önemli bir sorun alanı oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışma, göç niyetini yalnızca ekonomik bir tercih olarak değil, çok boyutlu bir karar süreci olarak ele almaktadır. Araştırma, nitel araştırma desenine göre yapılandırlmış olup, örneklem seçiminde kartopu örnekleme tekniği kullanılmıştır. Veri toplama süreci, alınan kurum onayı ile başlamış veri doygunluğuna ulaşıldığı noktada sonlandırılmıştır. Araştırmanın örneklemine hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde görev yapan 11 kadın ve 14 erkek olmak üzere toplam 25 sağlık personeli oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler yoluyla katılımcıların anlatıları üzerinden tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiş, göç niyetini şekillendiren ana ve alt temalar belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, göç niyetinin ekonomik beklentiler, güvenli ve ergonomik çalışma ortamı, mesleki rol belirsizliğinden mesleki özerklik ve saygı algısına, liyakat esaslı bir yönetim anlayışından insani ve ruhsal iyilik halini destekleyen bir sisteme kadar çok yönlü faktörlerle ilişkili olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak bu çalışma, hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının göç niyetlerinin bireysel tercihlerinden çok, yapısal ve sistemsel koşullar tarafından şekillendiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma sonucunda oluşturulann temalar ile elde edilen bulgular sonucunda sağlık çalınlarının elde tutulmasına yönelik önleyici politikaların geliştirmesini ve insani değerleri, etik anlayışı önceleyen sağlık sistemi yaklaşımlarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. .
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the migration intentions of healthcare professionals working in pre-hospital emergency medical services and the cognitive, emotional, and structural processes influencing these intentions through participant narratives. The increasing global need for healthcare personnel and the international mobility of healthcare professionals constitute a significant problem area in terms of human resource sustainability, especially in critical areas such as emergency medical services. In this context, the study addresses migration intention not merely as an economic choice, but as a multidimensional decision-making process. The research is structured according to a qualitative research design, and the snowball sampling technique was used for sample selection. The data collection process began with institutional approval on, and ended when data saturation was reached. The sample of the study consists of a total of 25 healthcare personnel, 11 women and 14 men, working in pre-hospital emergency medical services. Data were collected through face-to-face interviews using a semi-structured interview form. The interviews were conducted through the participants' narratives. The obtained data were evaluated using thematic analysis, and the main and sub-themes shaping migration intention were determined. The findings indicate that migration intention is related to multidimensional factors such as economic expectations, working conditions, professional role ambiguity, management style, safe and ergonomic working environment, perception of professional respect and appreciation, concerns about the future of family and children, and human and mental well-being. Consequently, this study reveals that the migration intentions of healthcare workers serving in pre-hospital emergency medical services are shaped more by structural and systemic conditions than by individual preferences. It is believed that these findings will contribute to policy development processes for retaining healthcare workers and to human-centered approaches to healthcare systems.