Kazakistan'ın güneyinde dokunan halıların kompozisyon özellikleri
Compositional characteristics of carpets woven in southern Kazakhstan
  1. Tez No: 994144
  2. Yazar: YENLIK TURSUNOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EKİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: El halısı, Hand carpet
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Güney Kazakistan'da dokunan Kazak halılarını inceleyerek bölgesel halıcılık geleneğinin tarihî, kültürel ve estetik boyutlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında 71 halı kataloglanmış ve dokuma teknikleri, düğüm türleri, kullanılan iplik ve doğal boyalar, renk paletleri ile motif ve kompozisyon özellikleri detaylı biçimde analiz edilmiştir. Halıların motifleri, kökenleri, biçimsel çeşitliliği ve sembolik anlamları üzerinden değerlendirilmiş; boy adları ve damgaların halı üretimindeki rolü ortaya konmuştur. Ayrıca Kazak ve Anadolu halıları karşılaştırılarak teknik ve estetik açıdan benzerlikler ve farklılıklar incelenmiştir. Elde edilen bulgular, Güney Kazakistan halıcılığının tarihî gelişimini, sanatsal çeşitliliğini ve kültürel bağlamını açıklamakta, bu geleneksel sanatın korunmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the historical, cultural, and aesthetic dimensions of the regional carpet-weaving tradition by examining Kazakh carpets woven in Southern Kazakhstan. Within the scope of the research, seventy-one carpets were catalogued, and their weaving techniques, knot types, yarns and natural dyes used, color palettes, as well as motif and compositional characteristics were analyzed in detail. The motifs of the carpets were evaluated in terms of their origins, formal diversity, and symbolic meanings, and the role of tribal names and tamgas (tribal marks) in carpet production was identified. In addition, Kazakh and Anatolian carpets were compared in order to examine technical and aesthetic similarities and differences. The findings elucidate the historical development, artistic diversity, and cultural context of carpet weaving in Southern Kazakhstan, and emphasize the importance of preserving this traditional art and transmitting it to future generations.