Şebekeye bağlı fotovoltaik bir sistemde simülasyon doğrulaması ve panel verimliliğine tozlanma ile panel yönünün etkisinin incelenmesi
Simulation verification and investigation of the effect of dust and panel orientation on panel efficiency in a grid-connected photovoltaic system
  1. Tez No: 994159
  2. Yazar: MUSTAFA AKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik, Photovoltaic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Mevcut enerji kaynaklarının son yıllarda tükenmeye başlaması ve çevre kirliliğine sebep olmasından dolayı yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim artmaktadır. Güneş enerjisi, yenilenebilir, doğal ve sonsuz kapasiteye sahip olması sebebiyle enerji üretimi açısından çok fazla tercih edilmektedir. Güneş enerji santrallerinin verimini en üst düzeye çıkarmak için enerji üretiminin doğru bir şekilde tahmin edilmesi, fotovoltaik panellerin uygun konumlandırılması ve çevresel faktörlerin iyi değerlendirilmesi gerekir. Bu çalışmada, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi yerleşkesinde bulunan, toplam 39,6 kW kurulu güce sahip şebekeye bağlı güneş enerji santralinden Kasım 2024 - Ekim 2025 tarihleri arasında elde edilen gerçek zamanlı üretim verileri; PVsyst, PVGIS ve HelioScope simülasyon programları aracılığıyla elde edilen tahmini verilerle karşılaştırılmıştır. Buna ek olarak, güneybatı ve kuzeydoğu yönlerine yerleştirilen fotovoltaik panellerin üretim performansları analiz edilerek panel yönünün verim üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Ayrıca, güneybatı yönüne konumlandırılmış panellerin bir kısmı düzenli olarak temizlenmiş, bir kısmı ise doğal koşullara bırakılmıştır. Bu sayede, yüzey tozlanmasının fotovoltaik panel verimliliği üzerindeki etkisi karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda, gerçek verilere en yakın sonuca NASA-SSE meteorolojik veri tabanının kullanıldığı PVsyst simülasyon programının ulaştığı belirlenmiştir. Bununla birlikte güneybatı yönündeki fotovoltaik panellerin veriminin kuzeydoğu yönündekilere göre %30,2 daha fazla olduğu ve çalışma süresi boyunca panel temizliğinin, panellerin veriminde değişiklik oluşturmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The depletion of existing energy sources in recent years and their contribution to environmental pollution have led to an increased shift toward renewable energy sources. Solar energy is highly preferred for energy production due to its renewable, natural, and infinite capacity. To maximize the efficiency of photovoltaic (PV) systems, accurate energy production forecasting, optimal panel orientation, and thorough evaluation of environmental factors are essential. This study analyzes real-time production data collected between November 2024 and October 2025 from a grid-connected solar power plant located on the campus of Zonguldak Bülent Ecevit University, with a total installed capacity of 39.6 kW. These actual data were compared with simulated estimates generated using PVsyst, PVGIS, and HelioScope software tools. Additionally, the performance of PV panels installed in southwest and northeast orientations was evaluated to determine the impact of panel direction on energy yield. A subset of the southwest-facing panels was regularly cleaned, while another subset was left exposed to natural conditions. This allowed for a comparative assessment of the effect of surface dust accumulation on panel efficiency. The results indicate that the PVsyst simulation, utilizing NASA-SSE meteorological data, produced the closest estimates to actual measurements. Furthermore, the southwest-oriented panels demonstrated 30.2 % higher efficiency compared to those facing northeast. Panel cleaning did not result in a significant change in performance throughout the study period.