Türkiye'de mevat arazilerin ihyası: Nitel bir çalışma
Development of dead lands in Türkiye: A qualitative study
- Tez No: 994181
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN MARAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İhya, İhyâu'l-Mevât, Mevat Arazi, Atıl Arazi, Türkiye Ekonomisi, Ihya, Ihya al-Mawat, Dead Land, Idle Land, Turkish Economy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Finans ve Katılım Bankacılığı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki mevat arazilerin ekonomiye kazandırılmasının İslami ve ekonomik boyutlarına odaklanmaktadır. Arazilerin kullanımı ve yönetimi, sürdürülebilir kalkınma açısından büyük önem taşırken, ekonomik olarak değerlendirilmeyen mevat araziler yerel ve ulusal ekonomiler için kayıp fırsatlar anlamına gelmektedir. Çalışmanın amacı, mevat arazilerin ekonomiye entegrasyonunun engellerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmek ve İslami açıdan ihyâu'l-mevât kavramı çerçevesinde çözümler sunmaktır. Çalışmada mevât arazilerin ihyâsı sürecinde yer alan ilgili kamu kurumu yetkilileri, hukukçular ve ihya faaliyetini gerçekleştirenlerle yapılan yarı-yapılandırılmış mülakatlar içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışma, ihyâu'l-mevât kavramı çerçevesinde atıl arazilerin değerlendirilmesi konusunda Türkiye'deki güncel durumu tespit etmeyi hedefleyerek literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the Islamic and economic dimensions of development of mawāt (dead) lands in Türkiye. While the use and management of land is crucial for sustainable development, unutilized land represents lost opportunities for local and national economies. The aim of the study is to comprehensively assess the barriers to the integration of mawāt lands into the economy and to offer solutions within the framework of the Islamic concept of ihyā al-mawāt. In the study, semi-structured interviews with the officials of the relevant public institutions, legal experts, and those who are involved in the process of revival of mawāt lands were analyzed through content analysis. The study aims to contribute to the literature by identifying the current situation in Turkey regarding the utilization of idle lands within the framework of the concept of ihyā al-mawāt.