Nivolumab ve pembrolizumab tedavisi alan hastalarda periferik kan bulgularının başlangıç değerlerinin ve takipteki değişimlerinin tedaviye yanıta etkisi
The effect of baseli̇ne and follow-up changes i̇nperi̇pheral blood si̇gns on treatment response i̇n pati̇entsrecei̇vi̇ng ni̇volumab and pembroli̇zumab treatment
- Tez No: 994234
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KARATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Nivolumab, Pembrolizumab, systemic inflammation indices, survival, hemogram, immune predictors. Sc1ence Code: 1034
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İmmün kontrol noktası inhibitörleri (ICIs) olan nivolumab ve pembrolizumab, çeşitli solid tümörlerde sağkalımı uzatmakla birlikte tedavi yanıtı; tümör tipleri ve hasta bireyler arasında değişkendir [1]. Bu nedenle, iyi ya da kötü klinik-radyolojik yanıtı predikte eden, günlük tıp pratiğinde kolay erişilebilir ve düşük maliyetli prediktif biyobelirteçlere ihtiyaç devam etmektedir [2]. Bu çalışmada, başka kemoterapötiklerde ve kanserlerde daha önce etkinliği bilinen periferik kan bazlı inflamatuvar ve nütrisyonel indekslerin başlangıç değerlerinin ve tedavi sürecindeki dinamik değişimlerinin nivolumab ve pembrolizumab tedavisi alan hastalarda tedavi yanıtı, progresyonsuz sağkalım (PFS) ve genel sağkalım (OS) ile ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2018–Ocak 2025 tarihleri arasında nivolumab veya pembrolizumab tedavisi alan 107 hasta retrospektif olarak analiz edilmiştir. Tedavi iv öncesi ve tedavinin 1., 6. ve 12. aylarında elde edilen tam kan sayımı ve biyokimyasal parametrelerden nötrofil/lenfosit oranı (NLR), platelet/lenfosit oranı (PLR), sistemik inflamasyon indeksi (SII), sistemik immün yanıt indeksi (SIRI), lenfosit/monosit oranı (LMR) ve platelet/albümin oranı (PAR) hesaplanmıştır. Sağkalım analizleri Kaplan– Meier ve cox regresyon yöntemleriyle yapılmış, mortalite öngörüsünde eşik değer belirlenmesinde ROC Curve analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 89'u nivolumab, 18'i pembrolizumab tedavisi aldı. Ortalama yaş 67.57±9.73 olup gruplar arasında benzerdi. Nivolumab grubunda progresyon oranı daha yüksekken (%77.5 vs. %55.6), pembrolizumab grubunda regresyon (%27.8 vs. %15.7) ve tam yanıt (%16.7 vs. %2.2) oranları anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.05). Komorbiditeler, yan etki profili, mortalite ve takip süresi açısından gruplar arasında fark saptanmadı. Başlangıç inflamatuvar indekslerinin hiçbiri mortalite veya OS ile anlamlı ilişki göstermedi (p>0.05). Birinci ayda mortalite öngörüsünde en yüksek prediktif değere LMR sahipken (AUC=0.709, p=0.003), PLR (AUC=0.639, p=0.046) ve SIRI (AUC=0.650, p=0.031) değerleri de istatistiksel olarak anlamlı idi. Altıncı ayda NLR (AUC=0.650, p=0.035) ve SIRI (AUC=0.681, p=0.011) prognostik değerini sürdürürken, on ikinci ay ölçümlerinde anlamlılık izlenmedi. Nivolumab grubunda LMR-1. ay >2.53 olan hastalarda OS (p=0.047) ve PFS (p=0.040) daha yüksekti. Univariate Cox analizinde yalnızca LMR-1. ay ≤2.53 olmasının mortalite riskini artırdığı görüldü (HR=1.61, %95 GA: 0.99–2.62; p=0.049). Pembrolizumab grubunda inflamatuvar indekslerin OS veya PFS ile anlamlı ilişkisi saptanmadı. Sonuç ve Tartışma: Çalışmamızda başlangıç ve ilerleyen aylardaki tedavi altında olan inflamatuvar indekslerin hiçbiri mortalite ve progresyon üzerine bağımsız bir prediktör olarak saptanmadı. Heterojen primer tümör grupları, metastaz yükü farklılıkları, küçük örneklem büyüklüğü ve biyolojik çeşitlilikleri buna neden olmuş olabilir. Nivolumab ve pembrolizumab için bu konuyu inceleyen, tek tümör tipi içeren ve çok sayıda hastayla yapılacak randomize prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır. v Anahtar Kel1meler: Nivolumab, Pembrolizumab, sistemik inflamasyon indeksleri, sağkalım, hemogram, immün prediktörler. B1l1m Kodu: 1034
Özet (Çeviri)
Object1ve: Immune checkpoint inhibitors (ICIs), including nivolumab and pembrolizumab, have improved survival in solid tumors; however, treatment response varies across tumor types and among individual patients [1]. Therefore, there remains a need for easily accessible and low-cost biomarkers capable of predicting favorable or unfavorable clinical and radiological responses in clinical practice [2]. This study aimed to evaluate the association between baseline values and treatment-related changes in peripheral blood–based inflammatory and nutritional indices and treatment response, progression-free survival (PFS), and overall survival (OS) in patients treated with nivolumab or pembrolizumab. Mater1als and Methods: A total of 107 patients who received nivolumab or pembrolizumab between January 2018-January 2025 were retrospectively analyzed. Neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), systemic inflammation index (SII), systemic immune-inflammation response index (SIRI), vii lymphocyte-to-monocyte ratio (LMR), and platelet-to-albumin ratio (PAR) were calculated from laboratory parameters obtained before treatment and at the 1st, 6th, and 12th months. Survival analyses were conducted using Kaplan–Meier and Cox regression models, and ROC curve analysis was performed to determine cutoff values for mortality prediction. Results: Among the patients, 89 received nivolumab and 18 received pembrolizumab. The mean age was 67.57±9.73 years and was comparable between groups. The progression rate was higher in the nivolumab group, whereas regression and complete response rates were significantly higher in the pembrolizumab group (p<0.05). No significant differences were observed between groups regarding comorbidities, adverse events, mortality, or follow-up duration. Baseline inflammatory indices were not significantly associated with mortality or OS. The 1-month LMR demonstrated the highest predictive value for mortality. In addition, PLR and SIRI at month 1 and NLR and SIRI at month 6 showed prognostic significance, whereas no significant associations were observed at month 12. In the nivolumab group, patients with an LMR >2.53 at month 1 had significantly higher OS and PFS. In univariate Cox analysis, an LMR ≤2.53 was associated with an increased risk of mortality. No inflammatory index was significantly associated with OS or PFS in the pembrolizumab group. Conclus1on and D1scuss1on: None of the evaluated inflammatory indices were identified as independent predictors of mortality or disease progression. Tumor heterogeneity, differences in metastatic burden, limited sample size, and biological variability may have influenced these findings. Larger, prospective studies focusing on single tumor types are warranted to better define the prognostic value of these indices in patients treated with nivolumab or pembrolizumab.