İmmün kontrol noktası inhibitörü tedavisi alan kanser hastalarının acil servis başvuruları ve advers etki profillerinin değerlendirilmesi
Evaluation of emergency department visits and adverse event profiles of cancer patients receiving immune checkpoint inhibitor therapy
  1. Tez No: 939089
  2. Yazar: GAMZE KIVRAK YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ULAŞ ÖZTURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: acil servis, ICI terapileri, irAE, Emergency department, ICI therapies, irAE
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç: ICI terapileri son yıllarda giderek artan ilaç yelpazesi ve endikasyon ile kullanımı yaygınlaşan, bağışıklık sisteminin kontrol noktalarında inhibisyon süreçlerini değiştirerek bağışıklık sisteminin aktivasyonunu artırarak kanserli dokuları yok etmeye yönelik uygulanan tedavilerdir. Bu terapilerin irAE olarak bilinen ve bağışıklık sistemi hücrelerinin vücudun kendi sağlıklı dokularıyla da etkileşime geçerek geliştiği bilinen hemen her sistemin etkilenebildiği yan etkileri mevcuttur. Bu araştırma; ICI terapisi alan hastaların acil servis başvurularındaki irAE insidansını saptamak ve acil servis başvuru sebeplerini, sonlanımlarını tanımlamak amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, kesitsel, tek merkezli çalışmada, Ocak 2018-Ağustos 2024 arasında avelumab, atezolizumab, pembrolizumab, ipilimumab ve nivolumab tedavisi alan onkoloji/hematoloji hastaları incelendi. ICI terapisi sonrası 90 gün içinde hastaların acil servis başvuru sebepleri, kan ve görüntüleme tetkikleri, tedaviler, kalış süreleri, komorbiditeler, kanser türleri, kullanılan ajanlar, vital bulgular, tanılar ve acil servis sonlanımları değerlendirildi. Acil tıp ve onkoloji uzmanlarının irAE tanıları karşılaştırıldı. Bulgular: Toplamda 124 hastanın 291 başvurusu değerlendirildi. En sık maligniteler %61,3 akciğer kanseri ve %16,1 renal kanserlerdi. %88,7 Nivolumab, %8,1 Atezolizumab tedavileri alınmıştı. En sık başvuru nedenleri %32,3 halsizlik, %24,4 öksürük, %22,7 nefes darlığı olarak bulundu. %70,4 hasta taburcu edilirken, %19,6 servis, %5,8 yoğun bakım yatışı gerektirdi. Acil serviste en sık alınan tanılar %25,4 malignite ilişkili semptomlar, %13,7 malignite progresyonu, %13,4 pnömoni ve %1 ilaç ilişkili yan etkidir. Miyozit-miyalji (%37,5), pnömonit (%30) ve kolit-enterit (%10) en sık görülen irAE'lerdi. irAE'lerin %90'ı sınıf 1, %10'u sınıf 2 şiddetindeydi. irAE gelişen hastaların %12,5'inin hastaneye yatışla sonuçlandığı saptandı. irAE için ishal ile başvurunun 5,7 kat, eklem ağrısının 3,6 kat daha fazla ilişkili olduğu belirlendi. irAE tanısı için acil tıp ve onkoloji uzmanı arasında uyum gözlenmedi. Sonuç: Bu çalışma; ICI tedavisi alan hastaların acil servise en sık halsizlik, öksürük ve nefes darlığı nedenleriyle başvurduğunu, başvuruların önemli bir kısmının malignite ilişkili semptomlar ve progresyonla ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Miyozit-miyalji ve pnömonit, en sık görülen irAE'lerdir. Çoğu irAE hafif düzeyde olup, ciddi advers etkiler nadirdir ancak hastaneye yatış ve YBÜ gereksinimine yol açabilmektedir. İshal ve eklem ağrısı semptomlarıyla başvuran hastalarda irAE gelişme riskinin daha yüksek olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Immune checkpoint inhibitor (ICI) therapies are treatments that have become increasingly widespread in recent years due to an expanding range of drugs and indications. They work by altering inhibitory pathways at immune checkpoints, thereby enhancing immune system activation to target and eliminate cancerous tissues. These therapies are associated with immune-related adverse events (irAEs), which can involve nearly every organ system as a result of immune cells interacting with the body's own healthy tissues. This study was conducted to determine the incidence of irAEs among patients receiving ICI therapy who present to the emergency department, as well as to describe the reasons for their emergency admissions and related clinical outcomes. Materials and Methods: In this retrospective, cross-sectional, single-center study, oncology/hematology patients treated with avelumab, atezolizumab, pembrolizumab, ipilimumab, and nivolumab between January 2018 and August 2024 were evaluated. Within 90 days following ICI therapy, patients' reasons for ED visits, blood and imaging tests, treatments, length of stay, comorbidities, cancer types, agents used, vital signs, diagnoses, and ED outcomes were analyzed. The irAE diagnoses by emergency medicine and oncology specialists were compared. Results: A total of 124 patients with 291 ED visits were analyzed. The most common malignancies were lung cancer (61.3%) and renal cancer (16.1%). Nivolumab (88.7%) and atezolizumab (8.1%) were the most frequently used therapies. The primary reasons for ED visits were fatigue (32.3%), cough (24.4%), and dyspnea (22.7%). While 70.4% of patients were discharged, 19.6% required hospitalization, and 5.8% were admitted to the intensive care unit. The most common ED diagnoses were malignancy-related symptoms (25.4%), malignancy progression (13.7%), pneumonia (13.4%), and drug-related adverse effects (1%). The most frequently observed irAEs were myositis/myalgia (37.5%), pneumonitis (30%), and colitis/enteritis (10%). Of the irAEs, 90% were sınıf 1 and 10% were sınıf 2 in severity. Hospitalization occurred in 12.5% of patients with irAEs. Diarrhea and joint pain were found to increase the likelihood of irAE development by 5.7-fold and 3.6-fold, respectively. Discrepancies were noted in irAE diagnoses between emergency medicine and oncology specialists. Conclusion: This study demonstrated that patients receiving ICI therapy most frequently presented to the ED with fatigue, cough, and dyspnea. A significant portion of these visits was related to malignancy-associated symptoms and progression. Myositis/myalgia and pneumonitis were the most common irAEs. Most irAEs were mild; however, severe adverse effects, though rare, could necessitate hospitalization and ICU admission. Diarrhea and joint pain were associated with a higher risk of irAE development.