Dijitalleşmenin basın işletmelerinin üretim sürecinde yarattığı değişimin reklam gelir kaynakları üzerine etkisi
The impact of the changes by digilizations in the productions process of press enterprises on the sources of advertising revenues
- Tez No: 994261
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET PELİN DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Basın İşletmeleri, Medya Ekonomisi, Dijital Reklamcılık, İçerik Üretimi, Gazetecilik Etiği, Digital Transformation, Press Enterprises, Media Economics, Digital Advertising, Content Production, Journalistic Ethics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Basın Ekonomisi ve İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijitalleşme sürecinin basın işletmelerinin üretim modelleri ve gelir yapıları üzerindeki dönüştürücü etkisini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Özellikle son on yılda hız kazanan dijital dönüşümün, geleneksel medya kuruluşlarını nasıl yeniden şekillendirdiğini ve bu değişimin reklam gelirlerine yansımalarını ele almaktadır. Çalışma, nitel araştırma yöntemleri kullanılarak hazırlanmış olup, literatür taraması, vaka analizleri ve sektör uzmanlarıyla yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilen verilerle desteklenmiştir. Birinci bölümde, dijitalleşme olgusu tarihsel perspektifte ele alınmış ve bilgi iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin toplumsal ve ekonomik yapılarda meydana getirdiği değişimler Castells (2010), Fuchs (2021) ve Picard (2019) gibi önde gelen kuramcıların çalışmaları referans alınarak irdelenmiştir. Dijital ekonominin temel dinamikleri, yeni iş modelleri ve medya sektörüne etkileri detaylı şekilde analiz edilmiştir. İkinci bölüm, dijital dönüşümün basın işletmelerinin üretim süreçlerinde yol açtığı radikal değişimlere odaklanmaktadır. Geleneksel gazetecilik pratiklerinden dijital içerik üretimine geçiş sürecinde yaşanan dönüşümler; iş bölümü ve uzmanlaşma, üretim hızı, dağıtım kanallarının çeşitlenmesi ve okuyucu etkileşimi başlıkları altında incelenmiştir. Özellikle sosyal medya platformlarının yükselişi ve mobil teknolojilerin yaygınlaşmasının, içerik üretim ve dağıtım stratejilerini nasıl yeniden şekillendirdiği güncel referanslarla ortaya konmuştur. Üçüncü bölümde, dijitalleşmenin basın işletmelerinin gelir modelleri üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Geleneksel reklam gelirlerindeki düşüş, programatik reklamcılığın yükselişi, abonelik sistemleri, mikro ödemeler ve sponsorlu içerik gibi alternatif gelir kaynakları sektörden somut örneklerle desteklenerek tartışılmıştır. Google ve Facebook gibi dijital devlerin reklam pazarındaki hakimiyetinin geleneksel medya kuruluşları üzerinde yarattığı baskı ve bu durumun gazetecilik etiği üzerindeki olası olumsuz etkileri irdelenmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde, dijital dönüşüm sürecinde basın işletmelerinin karşılaştığı temel zorluklar ve fırsatlar özetlenmiştir. Araştırma bulguları, dijitalleşmenin basın sektörü için kaçınılmaz olduğunu ancak bu süreçte içerik kalitesi ve gazetecilik etiğinin korunmasının hayati önem taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study comprehensively examines the transformative impact of the digitalization process on the production models and revenue structures of press enterprises. It particularly addresses how the digital transformation, which has accelerated over the last decade, has reshaped traditional media organizations and how this change has been reflected in advertising revenues. The study is based on qualitative research methods and is supported by data obtained from a literature review, case analyses, and in-depth interviews conducted with industry experts. In the first chapter, the phenomenon of digitalization is discussed from a historical perspective, and the transformations brought about by developments in information and communication technologies in social and economic structures are examined with reference to the works of leading theorists such as Castells (2010), Fuchs (2021), and Picard (2019). The fundamental dynamics of the digital economy, emerging business models, and their effects on the media sector are analyzed in detail. The second chapter focuses on the radical changes caused by digital transformation in the production processes of press enterprises. The transformations experienced in the transition from traditional journalism practices to digital content production are examined under the headings of division of labor and specialization, production speed, diversification of distribution channels, and audience interaction. In particular, the rise of social media platforms and the widespread adoption of mobile technologies are discussed with up-to-date references, highlighting how they have reshaped content production and distribution strategies. In the third chapter, the effects of digitalization on the revenue models of press enterprises are analyzed. The decline in traditional advertising revenues, the rise of programmatic advertising, subscription systems, micro-payments, and alternative revenue sources such as sponsored content are discussed and supported by concrete examples from the sector. Additionally, the dominance of digital giants such as Google and Facebook in the advertising market and the pressure this dominance exerts on traditional media organizations, as well as its potential negative implications for journalistic ethics, are critically examined. In the conclusion, the main challenges and opportunities faced by press enterprises during the digital transformation process are summarized. The research findings indicate that digitalization is inevitable for the press sector; however, maintaining content quality and preserving journalistic ethics remain crucial throughout this process.