Birinci Dünya Savaşı'nda itilaf devletleri kara kuvvetlerinin Osmanlı Ordusu'na karşı kullandıkları silahlar
Land forces weapons used by the entente states against the Ottoman Empire in the First World War
- Tez No: 994260
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu, Askerî Teknoloji, Ateşli Silahlar, Kara Silahları, World War I, Ottoman Empire, Military Technology, Firearms, Land Weapons
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Birinci Dünya Savaşı'nı hazırlayan küresel gelişmelerden başlayarak, Osmanlı İmparatorluğu'nun savaşa giriş sürecini ve mücadele ettiği çeşitli cephelerde karşılaştığı askerî teknolojiyi kapsamlı bir şekilde incelemektedir. 19. yüzyıl sonlarından itibaren hız kazanan sömürgecilik yarışı, milliyetçilik akımları, bloklaşma süreci ve Balkan Savaşları gibi temel dinamikler, Saraybosna Suikastı ile patlak veren büyük savaşın zeminini oluşturmuştur. Bu karmaşık uluslararası ortamda ittifak arayışlarına giren Osmanlı İmparatorluğu, diplomatik çabalarının sonuçsuz kalmasıyla Almanya'nın yanında savaşa dâhil olmuştur. İmparatorluk, Kafkasya'dan Galiçya'ya, Çanakkale'den Hicaz-Yemen'e uzanan geniş bir coğrafyada, çok cepheli bir varoluş mücadelesi vermiştir. Bu varoluş mücadelesi, sanayileşmiş uluslara karşı verilmiştir. Zira barutun icadından 19. yüzyıla kadar süren yavaş gelişim seyrinin aksine, bu yüzyılda seri üretim, metal kovanlı mühimmat ve dumansız barut gibi yenilikler, ateşli silahların niteliğini kökten değiştirmiştir. Savaşın başlangıcında ordular, yüksek atış hızına sahip, şarjör beslemeli piyade tüfekleri (Lee-Enfield, Mosin-Nagant), su soğutmalı ağır makineli tüfekler (Vickers, Maxim) ve hızlı ateş edebilen sahra topları (Fransız 75'lik) gibi endüstriyel kapasitenin ürünü olan sistemlerle donatılmıştır. Bu çalışmada bu tür modern silah sistemlerinin Osmanlı cephelerindeki yansımaları, İtilaf Devletleri'nin askerî-endüstriyel gücü bağlamında analiz edilmektedir. Osmanlı ordusu, her cephede farklı bir teknolojik tehditle yüzleşmek zorunda kalmıştır. Kafkasya ve Galiçya'da Rus ordusunun sayıca üstün ve standartlaşmış Mosin-Nagant tüfekleri ve topçu gücüyle, Filistin, Irak ve Çanakkale'de ise Britanya İmparatorluğu'nun yüksek atış hızına sahip Lee-Enfield tüfekleri, Vickers ve Lewis makineli tüfekleri ve modern topçu bataryalarıyla karşılaşmıştır. Hicaz Cephesi'nde ise İngilizler, Arap isyancıları Lewis makineli tüfeği ve Stokes havanı gibi dönemin en modern ve taşınabilir ateş destek silahlarıyla donatarak asimetrik bir tehdit oluşturmuştur. Bu durum, Osmanlı kuvvetlerinin yalnızca insan gücüyle değil, aynı zamanda her cephede karşısına çıkan standart, çeşitli ve teknolojik olarak üstün bir silah envanteriyle de mücadele ettiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study comprehensively examines the global developments that led to the First World War, the Ottoman Empire's entry into the war, and the military technology it encountered on various fronts. Fundamental dynamics such as the colonial race that gained momentum in the late 19th century, nationalist movements, the process of bloc formation, and the Balkan Wars laid the groundwork for the great war that erupted with the assassination in Sarajevo. In this complex international environment, the Ottoman Empire, which sought alliances, joined the war on the side of Germany after its diplomatic efforts proved fruitless. The empire fought a multi-front battle for survival across a vast territory stretching from the Caucasus to Galicia and from Çanakkale to Hejaz-Yemen. This battle for survival was fought against industrialised nations. For unlike the slow pace of development that had prevailed since the invention of gunpowder until the 19th century, this century saw innovations such as mass production, metal-cased ammunition, and smokeless powder, which fundamentally transformed the nature of firearms. At the onset of the war, armies were equipped with systems produced by industrial capacity, such as high-rate-of-fire, magazine-fed infantry rifles (Lee-Enfield, Mosin-Nagant), water-cooled heavy machine guns (Vickers, Maxim), and rapid-firing field guns (French 75mm). This study analyses the impact of such modern weapon systems on the Ottoman front lines within the context of the military-industrial power of the Entente Powers. The Ottoman army had to face different technological threats on every front. In the Caucasus and Galicia, it faced the numerically superior and standardised Mosin-Nagant rifles and artillery of the Russian army, while in Palestine, Iraq, and the Dardanelles, it encountered the British Empire's high-firing Lee-Enfield rifles, Vickers and Lewis machine guns, and modern artillery batteries. On the Hejaz Front, the British equipped Arab rebels with the Lewis machine gun and Stokes mortar, among the most modern and portable fire support weapons of the era, creating an asymmetric threat. This situation revealed that Ottoman forces were not only fighting with human strength but also against a standard, diverse, and technologically superior arsenal of weapons on every front.