Osmanlı Devleti'nde özel gereksinimli bireylerin eğitimi ve sosyal hayatı
Education and social life of needy individuals in the Ottoman Empire
- Tez No: 994288
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Din, History, Religion
- Anahtar Kelimeler: Engelli kişiler, Disabled persons
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Toplumlar tarih boyunca farklı fiziksel ve zihinsel özelliklere sahip bireylerle bir arada yaşamayı öğrenmiştir. Osmanlı Devleti, üç kıtaya yayılan coğrafyasında özel gereksinimli bireyleri toplumsal yapının bir parçası olarak kabul etmiştir. Bu araştırmada, Osmanlı arşiv belgeleri temel alınarak bu bireylerin eğitim, bakım, tedavi ve sosyal hayattaki durumları incelenmiştir. Bîmârhâne ve şifahane kayıtları, muhtacîn maaşı uygulamaları, istihdam örnekleri ve hukuki düzenlemeler analiz edilmiştir. Bulgular, vakıf kültürü ve toplumsal dayanışmanın özel gereksinimli bireylerin desteklenmesinde önemli rol oynadığını göstermektedir. Eğitim ve tedavi imkânları sınırlı olmakla birlikte, devlet tarafından maaş bağlama, yeniden görevlendirme ve hukuki hakların korunması gibi uygulamalar yapılmıştır. Özel gereksinimli bireyler, sosyal, kültürel ve dinî motivasyonlarla topluma kazandırılmış, özellikle vakıflar aracılığıyla desteklenmiş ve Batılılaşma süreci ile birlikte devlet tarafından da kurumsal düzenlemeler getirilmiş
Özet (Çeviri)
Societies have historically learned to live alongside individuals with diverse physical and mental characteristics. The Ottoman Empire, ruling over three continents, maintained a social order where different nations coexisted, including individuals with disabilities. This study examines the education, care, treatment, and social life of individuals with special needs in the Ottoman Empire, based on archival records such as bîmârhâne and şifahane registers, muhtacîn allowances, employment examples, and legal regulations. Findings show that waqf culture and societal solidarity played a key role in supporting these individuals. While educational and treatment opportunities were limited, state provisions such as allowances, reassignment, and legal protections were implemented. Individuals with special needs were integrated into society through social, cultural, and religious initiatives, and in later periods, institutional regulations complemented these efforts within the context of Westernization reforms.