Yahudilikte kutsalın tezahürü olarak batı duvarı (Ha-Kotel ha-Ma'aravi)
The western wall (Ha-Kotel ha-Ma'aravi) as the manifestation of the sacred in Judaism
  1. Tez No: 994311
  2. Yazar: AYŞEGÜL DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAHİM AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yahudilik, Judaism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Yahudilik genel anlamda mabet merkezli bir din olarak bilinmektedir. Dinde en önemli mabet olarak kabul edilen Süleyman Mabedi, farklı zamanlarda farklı egemenlikler tarafından yıkılmış ancak çeşitli isimlendirmelerle tekrar tekrar inşa edilmiştir. MS 70'te yıkılan Herod Mabedi ile Yahudilik tarihinde mabet dönemi kapanmış ve genel inanca göre Mabet'in kutsallığı Mabet'ten geriye kalan tek kalıntı olarak iddia edilen Batı Duvarı'na tezahür etmiştir. Batı Duvarı, Semitik dinlerde farklı isimlerle anılmaktadır. Yahudilikte Mabet'in batı duvarı olduğu iddiasından ötürü İbrânîce“ha-Kotel ha-Ma'aravi”olarak isimlendirilmiştir. Yahudilerin Duvar'ın önünde ağlayarak dua ettiklerini gören Hıristiyan gezginler tarafından“Ağlama Duvarı”, İslamda ise İslam Peygamberi Muhammed'in isrâ ve miraç mucizesinde Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya“Burak”adlı bir binekle geldiği ve bineği bu duvara bağladığı rivayetinden dolayı“Burak Duvarı”olarak adlandırılmıştır. Yahudiler tarafından günümüzde Mabet'in tek kalıntısı olduğu iddia edilen ve Yahudiliğin birliğinin sembolü olarak görülen Batı Duvarı'nın, I. Mabet'e veya Herod Mabedi'ne ait olduğuna dair çeşitli görüşler bulunmaktadır. Ayrıca her iki mabedin de yerle bir edilerek tamamen yıkılması ve bu alana son olarak Roma İmparatoru Hadrianus tarafından“Jupiter (Zeus) Capitolinus”adında bir mabedin yapılması, Batı Duvarı'nın aidiyeti konusunda olası üçüncü bir görüşün de ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Çalışmada bu üç mabetten birine ait olabileceği düşünülen Batı Duvarı'nın aidiyetine ve kutsallığına yönelik iddiaları ele alarak değerlendirmek, 20. yy. tarihçesine değinmek ve günümüzde Yahudilerin dini pratiklerinde ne anlam ifade ettiğini ortaya koymak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Judaism is generally known as a temple-centered religion. The Temple of Solomon, considered the most important temple in the religion, was destroyed at different times by different rulers but was rebuilt repeatedly under various names. With the destruction of Herod's Temple in 70 CE, the temple period in Jewish history came to an end, and according to general belief, the sanctity of the Temple manifested itself in the Western Wall, claimed to be the only remaining remnant of the Temple. The Western Wall is known by different names in Semitic religions. In Judaism, it is called“ha-Kotel ha-Ma'aravi”in Hebrew because it is claimed to be the western wall of the Temple. Christian travelers who saw Jews praying and weeping before the Wall called it the“Wailing Wall.”In Islam, it is called the“Buraq Wall”because of the story that the İslamic Prophet Muhammad came from the Masjid al-Haram in Mecca to the Masjid al-Aqsa in Jerusalem on a mount called“Buraq”during his Isra and Mi'raj miracle and tied his mount to this wall. There are various opinions as to whether the Western Wall, which is claimed by Jews today to be the only remnant of the Temple and is seen as a symbol of Jewish unity, belongs to the First Temple or the Temple of Herod. Furthermore, the fact that both temples were completely destroyed and razed to the ground, and that a temple named“Jupiter (Zeus) Capitolinus”was finally built on this site by the Roman Emperor Hadrian, has led to the emergence of a possible third opinion regarding the ownership of the Western Wall. This study aims to evaluate claims regarding the ownership and sanctity of the Western Wall, which is thought to belong to one of these three temples, to refer to 20th-century history, and to reveal what it means in the religious practices of Jews today.