Ayhan Geçgin'in romanlarında varoluşçuluk
Existentialism in Ayhan Geçgin's novels
  1. Tez No: 994312
  2. Yazar: CAFER TAYYAR CEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk romanı, Ayhan Geçgin, existentialism, literature, novel, Turkish novel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Kökeni 19. yüzyıla dayanan varoluşçuluk, özellikle Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı'nın yaşandığı 20. yüzyılda etkisini gösteren önemli bir düşünce akımıdır. İki büyük savaşın ardından insan, kendi kabuğuna çekilmiş, yalnızlaşmış ve varlığına yabancılaşmıştır. Varoluşçular ise bu durumu aktarmada felsefenin kavramsal ve soyut dilini yetersiz bulmuşlardır. Bu nedenle düşüncelerini etkili bir şekilde ifade edebilmek için edebiyata yönelmişlerdir. Böylece varoluşçuluk ile edebiyat arasında bir bağ kurulmuştur. İnsanın varoluş problemi felsefi bir zeminde edebi türler aracılığıyla aktarılmıştır. Varoluşçu düşüncenin Türk edebiyatına tesiri 1950'li yılların ardına denk gelir. Demir Özlü, Oğuz Atay, Leyla Erbil, Yusuf Atılgan, Ferit Edgü gibi isimler bu düşüncenin etkisinin görüldüğü yazarlardır. Son dönem Türk edebiyatında varoluşçuluğun kuvvetli izlerini bulduğumuz yazarlardan biri Ayhan Geçgin'dir. Belirli bir olay örgüsünün bulunmadığı Geçgin'in eserlerinde yürüyüş metaforu ilgi çekicidir. Geçgin, bireyin varoluşsal sorgulamalarını, sancılarını ve anlam arayışlarını bu yürüyüş metaforu üzerinden okura sunmaktadır. Yabancılaşma, anlamsızlık, absürt, ölüm, yalnızlık, kaçış ve bunalım temalarını yoğun olarak hissedebildiğimiz yazarın romanlarında, Jean-Paul Sartre, Albert Camus ve Franz Kafka gibi isimlerin tesirini görmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Existentialism, whose roots date back to the 19th century, is a significant movement of thought that became influential in the 20th century, a period marked by World War I and World War II. Following two major wars, humanity retreated into its own shell, became isolated, and alienated from its own existence. Existentialists found the conceptual and abstract language of philosophy inadequate in conveying this state of affairs. They turned to literature to effectively express their ideas. Thus, a tie was established between existentialism and literature. The problem of human existence was conveyed through literary genres on a philosophical basis. Existentialist influence on Turkish literature dates back to the 1950s. Authors such as Demir Özlü, Oğuz Atay, Leyla Erbil, Yusuf Atılgan and Ferit Edgü have written works inspired by this philosophy. Ayhan Geçgin is one of the authors who has written with existential themes in recent Turkish literature. Geçgin's novels, which lack a clear plot, feature prominently long walks. Geçgin presents the reader with the metaphor of this walk, expressing an individual's existential questions, pains, and search for meaning. In writer's novels, where themes of alienation, meaninglessness, the absurd, death, loneliness, escape, and depression are strongly felt, the influence of figures such as Jean-Paul Sartre, Albert Camus, and Franz Kafka can be seen.