Merinos koyunlarında beden ölçüleri kullanılarak istatistiki metodlarla canlı ağırlık tahmini
Estimation of live weight by statistical methods using body measurements, in Merino sheep
- Tez No: 99433
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL AKÇAPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Canlı ağırlık, Beden ölçüleri, Koyun, Merinos, Oran tipi tahmin, Body measurements, Live weight, Merino, Ratio type estimation, Sheep
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
64 ÖZET Merinos Koyunlarında Beden Ölçüleri Kullanılarak İstatistiki Metodlarla Canlı Ağırlık Tahmini Bu çalışmanın amacı, çeşitli yaş gruplarındaki Alman Et ve Karacabey Merinos koyunlarında canlı ağırlıkları, beden ölçüleri kullanılarak, oran tipi tahmin metodlan ile tahmin etmek ve metodlann karşılaştırmasını yapmaktır. Canlı ağırlık tahmini için, basit rastgele örnekleme yöntemi ile 1.5 - 2.5 yaş grubundan Alman Et Merinos genotipinde 68 birey, Karacabey Merinos genotipinde 70 birey; 3.5-5.5 yaş grubundan ise aynı sua ile 52 ve 56 birey kapsayan örnekler çekilmiştir. Araştırmanın verilerini (Akçapınar, 1983) kırkım sonrası elde edilen değerler oluşturmuştur. Merinos ırkı koyunlarda bazı vücut ölçüleri yardımı ile canlı ağırlığı tahmin etmede kullanılacak en uygun tahmin yöntemini belirlemek için; basit, basit oran tipi, Olkin (1958), Raj (1965), Aganval (1980, 1985), Tankou ve Dharmadhikari (1989), Dharmadhikari ve Tankou (1991) tahmin metodlan ile elde edilen ortalama ve variyanslar hesaplanmış ve birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Her iki genotipin alt gruplarında beden ölçüleri kullanılarak, canlı ağırlığı tahmininde en iyi sonuçlan Dharmadhikari ve Tankou (1991) tahmin yöntemi vermiştir. Bu tahmin yöntemi ile elde edilen ortalama değerler populasyona oldukça yakın değerler göstermiş ve tahminin variyansı ise diğer tahmin yöntemlerinde elde edilen variyanslardan daha düşük olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
65 SUMMARY Estimation of Live Weight by Statistical Methods Using Body Measurements, in Merino Sheep The aim of this study was to, estimate with ratio type estimation methods, and to compare of methods by using body weight in Deutsche and Karacabey Merino. Samples are drown which Deutsche Merino genotype includes 68 individual in 1.5-2.5 group of age, and Karacabey Merino genotype includes 70 individuals in 1.5-2.5 group of age; with same sequence includes 52 and 56 individuals in 3.5-5.5 group of age with simple run into illustrate method for estimation of live weight. Values which are achieved after shearing composed data of investigation (Akçapınar, 1983). The genotype of Merinos with help of some body measurements for most applicable estimation method of live weight in sheep assign which will use estimation means and variances are calculated and compared with achieved estimation methods which simple, simple ratio type, Olkin (1958), Raj (1965), Agarwal (1980,1985), Tankou and Dharmadhikari (1989), Dharmadhikari and Tankou (1991). Both of two subgroup of genotype by using body measurements, Dharmadhikari and Tankou (1991) estimation method gives the best score for estimation of live weight. Mean values which achieved, showed values which are fairly approximated to population and estimation variance are found more efficient then other variances which are achieved in other estimation methods with this method.