İşitme cihazı kullanan okul çağı çocuklarında işitme cihazından kazanılan yarar ile ebeveynlerin çocukların işitsel/sözel yeteneklerini değerlendirme (EÇİPED) ölçeğinin incelenmesi
An investigation of the benefit gained from hearing AIDS and the parents' evaluation of aural/oral performance of children (PEACH) scale in school-age children using hearing aids
- Tez No: 994333
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET CELALETTİN CİHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Odyoloji, Audiology
- Anahtar Kelimeler: İşitme Cihazı, Çocuk, Serbest Alan Odyometrisi, EÇİPED, İşitsel Performans, Hearing Aid, Child, Free-Field Audiometry, PEACH, Auditory Performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
İşitme cihazı kullanan okul çağı çocuklarında (6-17 yaş) işitme cihazından elde edilen objektif kazanç ile ebeveyn değerlendirmesine dayanan işlevsel performans arasındaki ilişki incelenmiştir. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi KBB Kliniği'ne 2024-2025 yılları arasında işitme kaybı şikâyeti ile başvuran, 6-17 yaş aralığındaki, işitme cihazı kullanan 100 çocuk hasta dahil edilmiş ve her birine saf ses odyometrisi, konuşma odyometrisi ile cihazlı ve cihazsız serbest alan ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca ebeveynler tarafından Ebeveynlerin Çocukların İşitsel/Sözel Yeteneklerini Değerlendirme (EÇİPED) ölçeği doldurulmuştur. Bulgular, işitme cihazı kullanımının tüm frekanslarda istatistiksel olarak anlamlı iyileşme sağladığını göstermiştir. Cihazsız ortalama işitme eşikleri 50-75 dB HL aralığındayken, cihazlı durumda bu değerler 20-50 dB HL seviyelerine düşmüştür (p<0,001). Konuşmayı algılama eşiği (Speech Recognition Test=SRT) ve kelime tanıma skorları (Speech Detection/Discrimination Scores=SDS) da cihaz kullanımıyla belirgin şekilde iyileşmiştir. EÇİPED puanları arttıkça ile objektif kazancın da arttığı tespit edilmiştir. Özellikle orta ve ileri derecede işitme kaybı olan çocuklarda, cihazın sağladığı akustik kazancın günlük yaşamdaki işitsel-sözel performansı olumlu etkilediği gözlenmiştir. Sonuç olarak, işitme cihazları okul çağı çocukların sosyal ve akademik hayatına önemli fayda sağlamaktadır. Objektif ölçümler ile ebeveyn gözlemlerinin birlikte değerlendirilmesi, pediatrik odyolojide bireyselleştirilmiş rehabilitasyon yaklaşımlarının geliştirilmesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
One hundred pediatric patients aged 6-17 years who use hearing aids, presented to the Tokat Gaziosmanpaşa University Hospital ENT Clinic with a complaint of hearing loss between 2024 and 2025, were included in the study. Each underwent pure tone audiometry, speech audiometry, and aided and unaided free-field measurements. Additionally, parents completed the Parents' Evaluation of Aural/Oral Performance of Children (PEACH) scale. The findings showed that hearing aid use provided statistically significant improvement at all frequencies. While the unaided average hearing thresholds were in the range of 50-75 dB HL, these values decreased to 20-50 dB HL levels with hearing aids (p<0.001). The speech recognition threshold (SRT) and word recognition scores (WRS) also improved significantly with hearing aid use. It was determined that as PEACH scores increased, the objective gain also increased. Particularly in children with moderate and severe hearing loss, it was observed that the acoustic gain provided by the hearing aid positively affected auditory-verbal performance in daily life. In conclusion, hearing aids provide significant benefit to the social and academic lives of school-age children. The combined evaluation of objective measurements and parent observations can contribute to the development of individualized rehabilitation approaches in pediatric audiology.