İşitmede tarama ABR testinden geçemeyen işitme kaybı şüphesiyle sevk edilen yenidoğanların hemogram ve biyokimya paremetrelerinin incelenmesi
Examination of hemogram and biochemical parameters of newborns referred with suspected hearing loss after failing the auditory brainstem response (ABR) screening test
- Tez No: 994334
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Odyoloji, Audiology
- Anahtar Kelimeler: Otomatik İşitsel Beyin sapı Cevapları (ABR), Yenidoğan işitme taraması, İşitme kaybı, Hiperbilirubinemi, Anemi, Automatic Auditory Brainstem Responses (ABR), Newborn hearing screening, Hearing loss, Hyperbilirubinemia, Anemia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Yenidoğan işitme taramasında Otomatik İşitsel Beyinsapı Cevapları (OABR) testinden geçemeyen ve işitme kaybı şüphesi ile sevk edilen yenidoğanların hematolojik ve biyokimyasal parametrelerini retrospektif olarak incelemek; bu değerleri sağlıklı yenidoğan referansları ile karşılaştırarak, tarama başarısızlığı ile ilişkili olabilecek düzeltilebilir sistemik faktörleri araştırmaktır. Çalışma, 01 Ocak 2018 – 31 Aralık 2024 tarihleri arasında bir devlet hastanesinde doğan ve EYİT kapsamında OİBT taramasından“geçemeyen”ve ileri merkeze sevk edilen toplam 122 yenidoğan üzerinde gerçekleştirildi. Retrospektif olarak hasta dosyalarından; demografik bilgiler (doğum haftası, ağırlığı, cinsiyet, risk faktörleri), tarama öncesi veya sonrasına ait en yakın hemogram (WBC, Hb, Hct, PLT, MCV, MCHC, NE#, LY#, RDW) ve biyokimya (Na, K, Ca, AST, ALT, BUN, Kreatinin, Total/Direkt/İndirekt Bilirubin) sonuçları toplandı. Verilerin tanımlayıcı istatistikleri (ortalama, standart sapma, medyan, minimum-maksimum) hesaplandı ve literatürdeki sağlıklı yenidoğan ortanca değerleri ile karşılaştırmalı olarak sunuldu. Yedi yıllık süreçte toplam 15.718 bebeğe ilk tarama yapıldı, 3.236 (%20.6) bebeğe ikinci ve üçüncü tarama uygulandı ve 122 (%0.64) bebek sevk edildi. Sevk oranları zaman içinde düşerek stabil hale geldi. Sevk edilen 122 hastanın %60.7'si erkek, %22.1'i preterm (<37 hafta), %15.6'sı düşük doğum ağırlıklı (<2500g) ve %40.2'sinde en az bir JCIH risk faktörü mevcuttu. Hemogram parametrelerinde sağlıklı referanslara kıyasla belirgin farklılıklar gözlendi: ortalama WBC 13.90±4.05 x10³/µL (ref:7.50), Hb 13.3±1.7 g/dL (ref:13.9), NE# 6.0±2.2 x10³/µL (ref:4.4), RDW %15.5±2.0 (ref:13.8). Biyokimya parametrelerinde ise en çarpıcı sapma ortalama Total Bilirubin değerinde görüldü: 16.8±3.5 mg/dL (ref:10.5). Ayrıca ortalama Na 136.8±3.6 mmol/L (ref:139.0) ve Ca 8.5±0.9 mg/dL (ref:9.5) değerleri referansın alt sınırlarında seyretti. İşitme taramasından geçemeyip sevk edilen yenidoğanlar, sağlıklı populasyona kıyasla anlamlı ölçüde farklı bir laboratuvar profiline sahiptir. Bu profile; belirgin lökositoz/nötrofili (enfeksiyon/enflamasyon işareti), hafif anemi, artmış RDW ve en önemlisi, referansı aşan hiperbilirubinemi ile hafif hiponatremi/hipokalsemi gibi metabolik dengesizlikler hakimdir. Bulgular, tarama ABR testi başarısızlığının, altta yatan geçici ve düzeltilebilir sistemik durumların (özellikle hiperbilirubinemi ve enfeksiyöz/inflamatuar süreç) bir yansıması olabileceği hipotezini desteklemektedir. Tarama testinden geçemeyen bir yenidoğanda, odyolojik takip planlanmasının yanı sıra, rutin hemogram ve biyokimya değerlendirmesi yapılarak bu tür sistemik faktörlerin araştırılması ve gerektiğinde tedavi edildikten sonra taramanın tekrarlanması, gereksiz sevkleri azaltıp klinik yönetimi iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to retrospectively examine the hematological and biochemical parameters of newborns who failed the Automated Auditory Brainstem Response (AABR) test in newborn hearing screening and were referred with suspected hearing loss; to compare these values with healthy newborn reference values; and to investigate potentially correctable systemic factors that may be associated with screening failure. The study was conducted on a total of 122 newborns who were born in a university hospital between 01 January 2018 and 31 December 2024 and who failed the AABR screening within the scope of the National Newborn Hearing Screening Program and were referred to a tertiary center. Retrospective data were collected from patient records, including demographic information (gestational age, birth weight, sex, risk factors) and the closest available hemogram (WBC, Hb, Hct, PLT, MCV, MCHC, NE#, LY#, RDW) and biochemistry (Na, K, Ca, AST, ALT, BUN, creatinine, total/direct/indirect bilirubin) results obtained before or after screening. Descriptive statistics of the data (mean, standard deviation, median, minimum–maximum) were calculated and presented comparatively with median values reported for healthy newborns in the literature. Over the seven-year period, a total of 15,718 infants underwent initial screening; 3,236 (20.6%) required a second screening, and 122 (0.64%) were referred. Referral rates decreased over time and became stable. Of the 122 referred infants, 60.7% were male, 22.1% were preterm (<37 weeks), 15.6% had low birth weight (<2500 g), and 40.2% had at least one JCIH risk factor. Compared with healthy reference values, notable differences were observed in hemogram parameters: mean WBC 13.90±4.05 ×10³/µL (ref: 7.50), Hb 13.3±1.7 g/dL (ref: 13.9), NE# 6.0±2.2 ×10³/µL (ref: 4.4), and RDW 15.5±2.0% (ref: 13.8). Among biochemical parameters, the most striking deviation was observed in mean total bilirubin levels: 16.8±3.5 mg/dL (ref: 10.5). In addition, mean Na 136.8±3.6 mmol/L (ref: 139.0) and Ca 8.5±0.9 mg/dL (ref: 9.5) values were near the lower limits of the reference range. Newborns who failed the hearing screening and were referred exhibited a laboratory profile significantly different from that of the healthy population. This profile is characterized by marked leukocytosis/neutrophilia (indicative of infection/inflammation), mild anemia, increased RDW, and most notably, hyperbilirubinemia exceeding reference values, along with mild hyponatremia and hypocalcemia. These findings support the hypothesis that ABR screening failure may reflect underlying transient and correctable systemic conditions—particularly hyperbilirubinemia and infectious/inflammatory processes. In newborns who fail the screening test, in addition to planning audiological follow-up, routine hemogram and biochemical evaluation to investigate such systemic factors—and repeating the screening after appropriate treatment when necessary—may reduce unnecessary referrals and improve clinical management.