Molibdenin sitrik asit çözeltisinde hidrojen peroksit ile çözünme kinetiğinin araştırılması
Investigation of the dissolution kinetics of molybdenum in citric acid solution with hydrogen peroxide
- Tez No: 994332
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK AĞAÇAYAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Peroksit, Sitrik asit, Çözünme kinetiği, Peroxide, Citric acid, Dissolution kinetic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, hidrojen peroksit (H2O2) eklenmiş sitrik asit (C6H8O7) çözeltisinde metalik molibdenin (Mo) çözündürülmesi ve çözünme kinetiği araştırılmıştır. Deneylerde disk dönüş hızının, C6H8O7 konsantrasyonunun, H2O2 konsantrasyonunun, disk yüzey alanının ve sıcaklığın çözünme kinetiği üzerindeki etkileri incelenmiştir. Deneylerde, 207 ila 942 rad/dak. arasında değişen disk dönüş hızlarının molibdenin çözünmesini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Ayrıca, Mo çözünmesi 0,2 M ila 1 M arasındaki sitrik asit konsantrasyonlarından olumlu etkilenmiştir. Mo çözünmesinin 0,2 ila 0,4 M arasındaki hidrojen peroksit konsantrasyonlarında önemli ölçüde arttığı gözlemlenirken, 0,4 ila 1 M arasındaki konsantrasyonlarda yavaşladığı görülmüştür. Çözünmenin disk yüzey alanıyla doğru orantılı olarak arttığı söylenebilir. Sıcaklık arttıkça Mo çözünmesi de artmaktadır. Ancak çözünme hızı 20-40 °C'de azalırken, 40 °C'den sonra hızlı çözünme gözlenmektedir. Molibdenin hidrojen peroksit (H2O2) içeren sitrik asit çözeltisindeki çözünme kinetiği Levich denklemi kullanılarak belirlenmiştir. Aktivasyon enerjisi 55,78 kJ/mol olarak hesaplanmış olup, çözünmenin yüzey kimyasal reaksiyon modeline uygun olduğunu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the dissolution of metallic molybdenum (Mo) in a citric acid (C₆H₈O₇) solution containing hydrogen peroxide (H₂O₂) and its dissolution kinetics were investigated. In the experiments, the effects of disk rotational speed, C₆H₈O₇ concentration, H₂O₂ concentration, disk surface area, and temperature on the dissolution kinetics were examined. The experimental results showed that disk rotation speeds ranging from 207 to 942 rad/min positively affected the dissolution of molybdenum. In addition, Mo dissolution was favorably influenced by citric acid concentrations in the range of 0.2–1.0 M. While a significant increase in Mo dissolution was observed at hydrogen peroxide concentrations between 0.2 and 0.4 M, the dissolution rate was found to decrease at concentrations between 0.4 and 1.0 M. The dissolution rate was observed to increase proportionally with the disk surface area. The dissolution of Mo increased with increasing temperature. However, the dissolution rate decreased in the temperature range of 20–40 °C, whereas rapid dissolution was observed above 40 °C. The dissolution kinetics of molybdenum in the citric acid solution containing hydrogen peroxide (H₂O₂) were determined using the Levich equation. The activation energy was calculated to be 55.78 kJ/mol, indicating that the dissolution process follows a surface chemical reaction–controlled model.