Négation et Négativité chez Kant
Kant'ta olumsuzlama ve olumsuzluk
  1. Tez No: 994335
  2. Yazar: HATİCE KIRMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSABELLE PARİENTE-BUTTERLİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi objeleri, Object of knowledge
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Aıx-Marseılle Unıversıte
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Her ne kadar olumsuzlama (négation) ile olumsuzluk (négativité) kavramları aynı kökten oluşsa da Kant felsefesinde özellikle de Saf Aklın Kritiği ve Felsefede Negatif Büyüklük Kavramına Giriş Denemesi adlı eserlerinde söz konusu kavramların anlamları farklıdır. Araştırmamız, Kant'ın metinlerini temel alarak, onun felsefesindeki olumsuzlama ile olumsuzluk kavramlarının bir analizini yapmayı ve aralarındaki nüansı ortaya koymayı hedefler. Kant, söz konusu nüansı, çeşitli alanlardan örnekler vererek ve açıklamalar yaparak açığa çıkarmaya çalışır. Araştırmamızın sonucunda ulaştığımız tespitler şu şekilde özetlenebilir: Olumsuzlama bir kategori formu, hiçlik, bir nesnenin yokluğu olabilirken olumsuzluk, ne bir hiçliği ne de yokluğu, bilakis, başka bir şeye karşıt olan (var olan) ve bir şeyi ifade eden olumsuz büyüklük biçiminde incelenebilir. Kant'ın, söz konusu kavramları, mantıksal karşıtlık ile gerçek karşıtlık arasındaki farkla, kategorilerin bir nesneye uygulanıp uygulanamaması çerçevesinde, hiçlik tablosuna başvurarak, ahlak alanında örnekler vererek ve özellikle hem matematik alanı çerçevesindeki sıfır sayısı ile hem de rasyonel mekanik ve dinamik alanlarındaki fiziksel büyüklükler ve güç nosyonuna başvurarak açıkladığını tespit ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Although“negation”and“negativity”are formed from the same root, Kantian philosophy surreptitiously presents differences depending on whether we place ourselves in The Critique of Pure Reason or in the Essay to introduce the concept of negative magnitude into philosophy. In this study we propose to analyse the concepts of negation and negativity in Kantian philosophy. Negation can be presented as nothingness, the lack of an object, it can also be a categorical form subsuming no object. As for negativity, it can be studied within the framework of the forms of judgement but also in the form of a negative magnitude that does not signify a nothing but rather something that is opposed to something else. At the end of our research we find that Kant elucidates these terms by appealing to the difference between logical and real opposition, to categories, to the table of nothing, but also to examples in morality and especially by appealing to physical forces in the field of dynamics.