Jinoeleştiri kuramı çerçevesinde Lilika Nakou'nun eserlerinde kadın
Woman in the works of Lilika Nakou within the framework of gynocriticism
  1. Tez No: 994349
  2. Yazar: MIOUZEGIEN HACIPAŞAOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAN KIRLIDÖKME MOLLAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın edebiyatı, Kadın imajı, Kadın yazarlar, Yunan edebiyatı, Women literature, Women image, Female writers, Greek literature
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Çağdaş Yunan edebiyatında kadın yazarların görünürlük kazanması, bir yandan 19. yüzyılın ortalarında şekillenen Yunan feminist hareketinin düşünsel temellerinden diğer yandan 20. yüzyıl boyunca yaşanan toplumsal dönüşümlerden beslenmiştir. 1928 yılında yazın dünyasına giriş yapan Lilika Nakou, yazarlık kariyeri boyunca kadınların emek, eğitim, cinsellik, mücadele ve eşitlik arayışlarını modernleşme süreçleriyle bağdaştırarak betimlemiştir. Aynı zamanda yazar, bu temaları feminist düşüncenin yönelimleriyle ilişkilendirerek kadınlık deneyimlerini yalnızca anlatmakla kalmamış, Yunan kadınının toplumsal konumunu da sorgulamıştır. Tezin giriş bölümünde çağdaş Yunan edebiyatında kadın yazınına ve Nakou'nun eserlerinin toplumsal bağlamına değinilmiş ardından çalışmanın amaç, yöntem ve sınırlılıkları açıklanmıştır. Birinci bölümde Yunan kadın hareketinin tarihsel gelişimi yazarın ölüm tarihine kadar izlenmiş ve jinoeleştiri kuramı çalışmanın kuramsal temelini oluşturmak üzere sunulmuştur. İkinci bölümde Nakou'nun yaşamı, edebî kimliği ve çağdaş Yunan edebiyatındaki konumu ele alınmış, roman ve öykülerine yönelik kritik ve eleştirilerin yanı sıra yazarın günce ve hatıratına genel bir bakışla yer verilerek yazarın kişisel deneyimlerinin tematik analiz açısından taşıdığı açıklayıcı rol değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde jinoeleştiri kuramına dayanarak kadın temaları eserlere nüfuz etme yoğunluklarına göre sıralandırılarak eserlerin yazılış sırasına göre kronolojik olarak incelenmiştir. Sonuç bölümünde, jinoeleştirel kuram ile yürütülen tematik analizler değerlendirilmiş ve Nakou'nun çağdaş Yunan kadın yazınındaki konumu ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The visibility of women writers in modern Greek literature has been shaped both by the intellectual foundations of the Greek feminist movement that emerged in the mid nineteenth century and by the profound social transformations that unfolded throughout the twentieth century. Entering the literary scene in 1928, Lilika Nakou depicted women's experiences of labour, education, sexuality, struggle and the pursuit of equality by connecting these issues with the dynamics of modernization. At the same time she not only narrated these themes within the framework of feminist concerns but also questioned the social position of Greek women through her representations. In the introduction of the thesis, women's writing in modern Greek literature and the contextual background of Nakou's works are outlined followed by an explanation of the aims, methodology and limitations of the study. The first chapter traces the historical development of the Greek women's movement up to the author's death and presents gynocriticism as the theoretical foundation of the research. The second chapter examines Nakou's life, literary identity and position within modern Greek literature and evaluates the critical reception of her novels and short stories while also incorporating a general overview of her diaries and memoirs to clarify the role of personal experience in the thematic analysis. In the third chapter, women related themes are classified according to gynocritical principles and analysed chronologically in line with the order in which the works were written. The conclusion brings together the findings of the thematic analysis and seeks to situate Nakou's contribution within the broader field of modern Greek women's writing.