A space of their own: Exploring feminist geographies in bernardine evaristo's selected narratives
Kendı̇lerı̇ne aı̇t bı̇r alan: Bernardıne Evaristo'nun anlatılarında femı̇nı̇st coğrafyaların keşfı̇
  1. Tez No: 996558
  2. Yazar: DERYA ARSLAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA SİVRİOĞLU, PROF. DR. MERYEM AYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Feminist coğrafya, Jeokritik, Mekan, Feminist geography, Geocriticism, Space
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı Bernardine Evaristo'nun Lara, The Emperor's Babe ve Girl, Woman, Other adlı romanlarında siyah kadınların mekânı nasıl deneyimlediğini mekânsal kuram, jeoeleştiri ve feminist coğrafya yaklaşımlarını temel alarak incelemektir. Mekânın sadece fiziksel veya coğrafi bir arka plan değil, sosyal ilişkiler ve güç dinamikleri ile şekillenen dinamik bir olgu olduğu anlayışını temel alan bu çalışma, edebi metinlerin mekânı nasıl yeniden ürettiğini ve dönüştürdüğünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda feminist coğrafyanın cinsiyetlendirilmiş mekân algısına karşı alternatif alanlar yaratma amacıyla paralel olarak, Evaristo'nun seçili anlatılarında siyah kadın karakterlerin tarihsel olarak maruz kaldıkları mekânsal dışlanma, sınırlandırılma, kontrol edilme, izlenme ve ötekileştirilme pratiklerine karşı nasıl direnç gösterdikleri analiz edilmiştir. Mekânsal kuram ve feminist coğrafya kuramı çerçevesinde incelenen romanlar, farklı tarihsel ve kültürel bağlamlarda kadınların mekanla kurduğu farklı ve çok katmanlı ilişkileri ortaya koymaktadır. Bu eserlerde mekân, kimi zaman baskı ve denetim mekanizmalarının kadını susturduğu ve görünmez kıldığı bir alan olarak sunulurken, kimi zaman da direniş, yeniden sahiplenme ve özneleşme süreçlerine imkân tanıyan akışkan ve değişken bir zemin olarak temsil edilir. Sonuç olarak bu tez, edebiyatın kadınların farklı mekânsal deneyimlerini görünür kılarak erkek egemen mekân söylemlerine eleştirel bir direniş alanı oluşturabildiğini ve Evaristo'nun eserlerinde siyah kadınların otoriteye karşı kendi alanlarını yaratabildiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine how black women experience space in Bernardine Evaristo's novels Lara, The Emperor's Babe, and Girl, Woman, Other, based on spatial theory, geocriticism, and feminist geography. This study, based on the understanding that space is not merely a physical or geographical backdrop but a dynamic phenomenon shaped by social relations and power dynamics, aims to reveal how literary texts reproduce and transform space. In this context, in parallel with feminist geography's aim to create alternative spaces against the gendered perception of space, the analysis focused on how black female characters in Evaristo's selected narratives resist against the practices of historical spatial exclusion, restriction, control, surveillance, and marginalization to which they are subjected. The novels examined within the frameworks of spatial theory and feminist geography reveal the diverse and multifaceted relationships women establish with space across different historical and cultural contexts. In these works, space is sometimes presented as an area where mechanisms of oppression and control silence and render women invisible, while at other times it is represented as a fluid and variable ground that enables processes of resistance, reappropriation, and subjectification. In conclusion, this thesis demonstrates that literature can make women's diverse spatial experiences visible, creating a space for critical resistance to patriarchal spatial discourses, and that in Evaristo's works, Black women can create their own spaces against authority.