Absürt mizah ve grafik tasarım ilişkisi
The relationship between absurd humor and graphic design
  1. Tez No: 994350
  2. Yazar: HATEM MELTEM COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİNNAZ KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Absürt, Mizah, Grafik Tasarım, Tipografi, Albüm Kapağı, Deneysel tipografi, Grafik mizahı, Grafik tasarımı, Görsel tasarım, Kara mizah, Kavramsal tipografi, Multimedya, Müzik albümleri, Sosyal medya, Türk grafik mizahı, Absurdity, Humor, Graphic Design, Typography, Album Cover, Experimental typography, Graphic humor, Visual design, Black humor, Conceptual typography, Multimedia, Music albums, Social media, Turkish graphic humor
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, çeşitli mecralardaki absürt durumların, günümüz jenerasyondaki mizah algısını 'Albüm Kapakları' ve 'Tipografi' kullanılarak, grafik tasarım alanına nasıl yansıdığını, ifade etmek için oluşturulmuştur. Çalışma içeriğinde; bir dönemin absürt bulunan albüm kapaklarının incelenip, günümüz mizah algısıyla ortaya çıkan alternatif albüm kapağı tasarımları ve Türk televizyon kültüründeki, gündüz kuşağı programları karakterlerinin diyalogları baz alınarak oluşturulan tipografik çalışmalar yer almaktadır. Teknolojiyle birlikte hızla yayılan, anlık-sıra dışı durumların viral hale gelmesi, mizah açısından büyük bir malzeme kaynağı olmasına olanak sağlamış, mizahın çeşitliliğinin çoğalmasıyla beraber, görsel açıdan tasarım gücünün de artmasına yol açmıştır. Bu ilerlemeler sayesinde gelişen ve sürekli değişim içerisinde olan mizah algısı, jenerasyonlara göre biçimlenmiş ve tasarımlar üzerinde etkisini göstermiştir. Literatürde, bu konuyu spesifik olarak ele alan çalışmaların kısıtlı olduğu görülmüş ancak sosyal mecralarda konu içeriği ile ilgili anonim tasarımlar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine how absurd situations encountered across various media platforms are reflected in the field of graphic design through the use of album covers and typography, in relation to contemporary generations' perceptions of humor. The content of the study includes analyses of album covers that were considered absurd in a particular period, alongside alternative album cover designs produced in line with today's humor perception, as well as typographic works created based on the dialogues of characters from daytime television programs within Turkish television culture. With the advancement of technology, the rapid dissemination of instantaneous and unconventional situations and their transformation into viral content have provided a substantial source of material for humor. As the diversity of humor has expanded, the visual expressive power of design has likewise increased. Through these developments, humor perception constantly evolving and shaped by technological and social change has been structured differently across generations and has demonstrated a visible influence on design practices. A review of the literature reveals that studies addressing this subject in a specific and focused manner are limited. However, anonymous designs related to this theme have been identified across social media platforms.