Kırşehirli ozan İsa Erdoğan'ın hayatı ve eserleri (Monografi-derleme-tasnif)
The life and works minstrel Isa Erdoğan from Kırşehir (monography-collection-classification)
- Tez No: 994367
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI BÜYÜKOKUTAN TÖRET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırşehir, Âşık, Âşıklık geleneği, Kültür, İsa Erdoğan, Filoloji, Halk bilimi, Halk edebiyatı, Kırşehir, Minstrel, Minstrel tradition, Culture, İsa Erdoğan, Philogy, Folklore, Folk literature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Kırşehir, yüzyıllardır sözlü kültürün yaşatıldığı ve bozlak geleneği ile özdeşlemiş bir coğrafyadır. Kırşehir'de âşıklık geleneği araştırmaları incelendiğinde bölgede yaşamış veya yaşayan âşık çalışmalarının az sayıda olduğu görülmüştür. Çağdaş dönem âşıkları, eserlerini yazılı kaynaklarda icra etmek yerine yerel programlarda veya kişisel dosyalarında muhafaza etmeyi tercih etmektedirler. Bu minvalde, araştırmacıların inceleyebileceği erişilebilir ve düzenli arşivin bulunmaması çalışmaları zorlaştırmıştır. Bu araştırma, İsa Erdoğan'ın arşivinde yer alan tüm şiirlerini, âşıklık geleneği bağlamında incelemektedir. Çalışmanın verileri; âşığın kendi ikametgâhında ve kuruculuğunu üstlendiği Kırşehir Yazarlar ve Şairler Derneğinde gözlem ve mülakat teknikleri kullanılarak elde edilmiştir. Basılı iki kitabı ve arşivinde bulunan şiirleri araştırmanın temel kaynaklarını olmuştur. Eserleri, birçok haber kupürlerinde, Kırşehir'de yayınlanan dergi ve kitaplarda yer almaktadır. İsa Erdoğan hakkında yapılan haberler, konuk olduğu programlar, aldığı ödüller çalışma sahasında derlenmiştir. Çağdaş dönem âşıklarının, geleneğe ayak uydurarak Kırşehir yöresinde halen geleneği sürdürdükleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Kırşehir is a region where oral culture has been preserved for centuries and is synonymous with the bozlak tradition. When examining studies on the tradition of minstrelsy in Kırşehir, it is observed that there are few works by minstrels who have lived or are living in the region. Contemporary minstrels prefer to preserve their works in local programs or personal files rather than performing them in written sources. In this regard, the lack of accessible and organized archives that researchers can examine has made the work difficult. This research examines all the poems in Isa Erdogan's archive in the context of the minstrel tradition. The data for the study was obtained using observation and interview techniques at the poet's residence and at the Kırşehir Writers and Poets Association, which he founded. His two published books and the poems in his archive were the main sources for the research. His works appear in numerous news clippings and in magazines and books published in Kırşehir. News articles about İsa Erdoğan, the programs he appeared on, and the awards he received were compiled in the field of study. It was determined that contemporary aşık poets continue the tradition in the Kırşehir region by adapting to tradition.