Naki Tezel'in“Türk Masalları”adlı kitabında yer alan mitolojik unsurlar
Mythological elements in Naki Tezel's book Turkish Tales
  1. Tez No: 994370
  2. Yazar: SULTAN TAMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SHURUBU KAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Peri masalları, Türk edebiyatı, Türk halk edebiyatı, Türk masalları, Türk mitolojisi, Fairy tales, Turkish literature, Turkish public literature, Turkish tales, Turkish mythology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Tarih boyunca geniş coğrafyalarda varlık göstermiş ve farklı medeniyetlerle etkileşim kurmuş olan Türk kültürü, zengin bir edebî birikime sahiptir. Bu birikimin temel taşlarından biri olan Türk halk edebiyatı, Türk milletinin inanç sistemini ve değer yargılarını sonraki nesillere aktaran en eski kaynakları barındırır. Toplumsal hafızayı sözlü gelenek yoluyla canlı tutan anlatı türleri arasında mitler ve masallar yer almaktadır. Anlatı geleneğinin temel türlerinden biri olan masal, kültürün kuşaklar arası taşıyıcısı görevini üstlenir. Bu görevinden ötürü masal, geçmiş ve gelecek arasında bağ kurarak içeriğindeki olağanüstü ve mitolojik kahramanlardan oluşan yapısıyla anlatımını diri tutan bir türdür. Mitolojik ögelerin masallara katkısı oldukça yüksektir zira masalların vermek istediği ana ileti olağanüstülüklerle pekiştirilir. Tez çalışmasında masal ve mitolojinin kurduğu bağı ortaya koymak amacıyla Naki Tezel'in 'Türk Masalları' adlı yapıtındaki yirmi üç masal incelemeye alınmıştır. Çalışmanın amacı, masallarda belirlenen mitolojik unsurlar ve motifleri incelemektir. Belirlenen kapsamda teze konu olan masallar, mitolojik açıdan çözümlenmiş ve tespit edilen ögeler ilgili kaynak taranarak bilimsel bir düzlemde sunulmuştur. Çözümleme masal ve mitolojinin bağını nesnel bir biçimde açıklamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkish culture, which has existed across vast geographical areas throughout history and interacted with different civilisations, possesses a rich literary heritage. Turkish folk literature, one of the cornerstones of this heritage, contains the oldest sources that convey the socio-cultural codes, belief systems, and value judgements of the Turkish nation to subsequent generations. Among these narrative types, which keep social memory alive through oral tradition, are myths and fairy tales. Fairy tales, one of the fundamental types of narrative tradition, serve as the bearer of culture across generations. Due to this role, fairy tales establish a link between the past and the future, maintaining their narrative vitality through their structure featuring extraordinary and mythological heroes. Mythological elements contribute significantly to fairy tales, as the main message that fairy tales seek to convey is reinforced by supernatural elements. In order to reveal this connection between fairy tales and mythology, twenty-three fairy tales from Naki Tezel's work“Türk Masalları”(Turkish Fairy Tales) were examined in this thesis. The focus of the study is to explain the mythological elements and motifs identified in the fairy tales. In this context, the fairy tales covered in the thesis have been analysed from a mythological perspective, and the elements identified have been presented on a scientific level by reviewing the relevant literature. This analysis aims to explain the deep and reciprocal connection between fairy tales and mythology in an objective manner.