Abdurrauf Muhlis Herevi'nin Envaru'l-Kur'an adlı eserinde tefsir metodu
Commentary method in the work Of Abdurrauf Muhlis Herevi at Envaru'l-Kur'an
- Tez No: 994405
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Envaru'l-Kur'an, Afganistan, Abdurrauf, Metod, Kur'an ilimleri, The Commentary on the Holy Quran, Anwarul Koran, Afghanistan, Mukhlis, Abdul Rawoof, Method, Quranic Sciences
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Abdurrauf Muhlis Herevi'nin Envaru'l-Kur'an adlı eserindeki tefsir metodunun ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Çalışmamız giriş bölümünün yanı sıra üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Afganistan hakkında genel olarak bilgi verilmektedir. Ayrıca Abdurrauf Muhlis Herevi'nin, biyografisi ve bilimsel çalışmaları hakkında özet şeklinde bilgiler sunulmaktadır. İkinci bölümde, Abdurrauf Muhlis Herevi'nin,“Envaru'l-Kur'ân”adlı tefsirinde rivayet yöntemi olan Kur'an'ın Kur'an ile tefsiri, Kur'an'ın Sünnet ile tefsiri, Kur'an'ın sahabe sözleri ile tefsiri ve diğer tefsir yöntemi olan dirayet metotları ayrı başlıklar halinde incelenmektedir. Üçüncü bölümde ise Kur'an ilimleri başlığı altında müfessirin esbab-ı nüzul, muhkem-müteşabih, nâsih-mensûh, huruf-u mukattaa, sûrelerin arasındaki münasebet ve kıssa açısından kullandığı yöntemler özet şeklinde alt başlıklar halinde incelenmektedir. Çalışmamız sonuç bölümü ve kaynakça ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examinses commentary method of a work named Envaru'l-Quran by Abdurrauf Muhlis Herevi. The study consists of three parts besides the introduction part. In the first part, general information about Afghanistan is given. In addition, summary information about the biography and scientific studies of Abdurrauf Muhlis Herevi is presented. In the second part, Abdurrauf Muhlis Herevi's interpretation of the Qur'an with the Qur'an, which is the method of narration in“Envarul-Kur; anan”, the interpretation of the Quran with the Sunnah, the interpretation of the Quran with the words of Companions. and other methods of interpretation, which are acumen methods, are examined under separate headings. In the third part, under the title of Qur'anic sciences, interpreter's occasions or circumstances of revelation (asbāb al-nuzūl), firm verses (Muhkamat, the verses that have been wholly agreed), resembling verses, annulling verses (the verse of Holy Quran that abrogating previous verse), annulled verses, recitation, fragments of letters Mokateaat are studied. The methods used in terms of occation and Quranic story between the surahs are examined in summary form under subheadings. Our study ends with a conclusion and bibliography.