P4C-Çocuklar İçin Felsefe Yaklaşımına Dayalı Öz Düzenleme Becerileri Eğitim Programının 60-72 aylık çocukların öz düzenleme ve eleştirel düşünme becerilerine etkisinin incelenmesi
The effect of self-regulation training programme based P4C on self-regulation and emotion regulation skills of 60-72 months old children
  1. Tez No: 994406
  2. Yazar: NURCİHAN ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Psychology, Education and Training, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Eğitim Programı, Öz Düzenleme, Duygu Düzenleme, Eleştirel Düşünme, P4C, Çocuklar için Felsefe, Preschool Education, Education Programme, Self-Regulation, Emotion Regulation, P4C Philosophy for Children
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Öz düzenleme becerisi eğitim programları, çocukların dikkatlerini sürdürebilme, dürtülerini kontrol edebilme ve duygularını yönetebilme becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Mevcut çalışmalarda öz düzenleme becerilerini geliştirmeye yönelik farklı yöntemler ele alınmış olsa da Türkiye bağlamında 60-72 ay çocuklarına yönelik yapılandırılmış bir öz düzenleme eğitim programının etkililiği konusunda sınırlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu araştırmada, P4C (Çocuklar İçin Felsefe) yaklaşımına dayalı olarak geliştirilen Öz Düzenleme Becerileri Eğitim Programı'nın 60–72 aylık çocukların öz düzenleme, duygu düzenleme ve felsefi sorgulama yoluyla eleştirel düşünme becerileri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma, ön test–son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, okul öncesi eğitime devam eden, deney grubu (n=19) ve kontrol grubu (n=19) olmak üzere atanmış toplam 38 çocuk oluşturmuştur. Deney grubuna, araştırmacı tarafından geliştirilen“P4C-Çocuklar İçin Felsefe Yaklaşımına Dayalı Öz Düzenleme Becerileri Eğitim Programı”haftada üç oturum olacak şekilde toplam 8 hafta (24 oturum) uygulanmış; kontrol grubunda ise mevcut okul öncesi eğitim programı sürdürülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği”,“Duygu Düzenleme Ölçeği”ve“5–6 Yaş Çocuklar İçin Felsefi Sorgulama Yoluyla Eleştirel Düşünmenin Değerlendirilmesi Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeklerin güvenirlik analizleri sonucunda Cronbach Alfa katsayılarının 0.65 ile 0.98 arasında değiştiği ve ölçme araçlarının yüksek düzeyde güvenilir olduğu belirlenmiştir. Verilerin analizinde Mann Whitney U Testi, Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, Ki-Kare Testi ve ön test puanları kontrol edilerek rank-transform ANCOVA (Quade yaklaşımı) kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulguları, deney ve kontrol grubunun“Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği”,“düzenleme becerileri”son test ve“kontrol becerileri”son test, ölçek toplam son test;“Duygu Düzenleme Ölçeği”,“değişkenlik/olumsuzluk”son test ve“duygu düzenleme”son test puanları ortalama sıra sayıları bakımından aralarında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Buna göre deney grubunun“Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği”,“düzenleme becerileri”son test,“kontrol becerileri”son test,“Duygu Düzenleme Ölçeği”,“duygu düzenleme”son test puanları ölçek toplam son test ortalama sıra sayısının kontrol grubundan daha yüksek olduğu bulunmuştur. Deney grubunda, ön testten son teste doğru eleştirel düşünme düzeylerinde düşük kategoriden orta ve yüksek kategoriye anlamlı geçişler olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç olarak, P4C-Çocuklar İçin Felsefe Yaklaşımına Dayalı Öz Düzenleme Becerileri Eğitim Programı'nın 60–72 aylık çocukların öz düzenleme, duygu düzenleme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmede etkili bir eğitim programı olduğu ortaya konmuştur. Elde edilen bulgular doğrultusunda, okul öncesi eğitim programlarında felsefi sorgulama temelli yaklaşımların yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of self-regulation skills training programs is to cultivate children's capacities to sustain attention, regulate impulses, and manage emotions. To date, studies have examined a variety of methods for developing self-regulation skills. However, there is a paucity of research on the effectiveness of a structured self-regulation training programme for children aged 60-72 months in the Turkish context. The present study examined the effect of the Self-Regulation Skills Education Program, developed based on the P4C (Philosophy for Children) approach, on the self-regulation, emotion regulation, and critical thinking skills of 60–72-month-old children through philosophical inquiry. The research was conducted using a pretest–posttest control group experimental design. The study group comprised a total of 38 children enrolled in preschool education, assigned to either an experimental group (n=19) or a control group (n=19). The experimental group was administered the“Self-Regulation Skills Education Program Based on the P4C-Philosophy for Children Approach,”developed by the researcher, for a total of 8 weeks (24 sessions) at a rate of three sessions per week; the control group continued with the existing preschool education program. The“Self-Regulation Skills Scale,”“Emotion Regulation Scale,”and“Assessment Scale of Critical Thinking Through Philosophical Inquiry for 5-6 Year Old Children”were utilised as data collection instruments in the present study. The reliability analyses of the scales revealed that Cronbach's Alpha coefficients ranged from 0.65 to 0.98, indicating that the measurement tools were highly reliable. The data analysis was conducted using a range of statistical tests, including the Mann-Whitney U Test, the Wilcoxon Signed-Rank Test, the Chi-Square Test, and a rank-transformed ANCOVA (Quade approach), with pre-test scores taken into account. The significance level was set at p<0.05. The research findings demonstrated a significant discrepancy between the experimental and control groups with regard to the mean rank numbers for the“Self-Regulation Skills Scale,”the“regulation skills”final test and the“control skills”final test, and the scale total final test;“Emotion Regulation Scale,”“variability/negativity”final test, and“emotion regulation”final test scores. The experimental group demonstrated higher levels of“Self-Regulation Skills Scale”,“regulation skills”final test,“control skills”final test,“Emotion Regulation Scale”, and“emotion regulation”final test scores than the control group, as indicated by the average rank number for the scale total final test. In the experimental group, significant transitions from the low category to the medium and high categories in critical thinking levels were determined from the pre-test to the post-test (p<0.05). In conclusion, the P4C-Philosophy for Children Approach-Based Self-Regulation Skills Education Program was found to be an effective education program for developing self-regulation, emotion regulation, and critical thinking skills in children aged 60–72 months. The findings of the present study indicate that philosophical inquiry-based approaches should be promoted in preschool education programs.